Medborgarlön har bara värde som PR-trick

Ledare Artikeln publicerades

Försöket i Finland borde avskräcka de som fortfarande anser att medborgarlön är en intressant lösning.

Den lilla klick som vill införa medborgarlön har talat lyriskt om Finland i flera år. Finland är det enda europeiska landet som har genomfört ett pilotprojekt med basinkomst, som dess förespråkare ofta kallar det.

Nyliberaler som förespråkar basinkomst hämtar inspiration från ekonomen Milton Friedman.
Foto: Eddie Adams
Nyliberaler som förespråkar basinkomst hämtar inspiration från ekonomen Milton Friedman.

I två år tilldelades 2000 personer, samtliga långtidsarbetslösa, en summa på 560 euro i månaden utan motprestation eller krav på att de ska söka jobb. Tanken var att experimentet skulle minska byråkratin och ge människor en ekonomisk grundtrygghet. Framför allt hoppades man på att det skulle leda till att den som stod långt från arbetsmarknaden skulle söka jobb i större utsträckning, då man inte riskerade att förlora ersättning genom att ta ett arbete.

Men så blev det inte, visade en studie som publicerades på fredagen. Välbefinnandet var förvisso större bland deltagarna jämfört med kontrollgruppen. Men sysselsättningen ökade inte, trots att hindren att gå från bidrag till arbete undanröjdes.

De som har propagerat för idén i Sverige har tillhört två vitt skilda läger. Dels idealistiska miljöpartister som drömmer om att befria människan från löneslaveriet. Dels ett fåtal nyliberaler, förlästa på ekonomen Milton Friedman, som ser slopad behovsprövning för bidrag som ett sätt att begränsa statens kontroll över människors liv samtidigt som det minskar den statliga byråkratin.

Oavsett ideologisk utgångspunkt är förslaget förenat med problem. Det är hartnär omöjligt att hitta den nivå på ekonomiskt stöd som skapar en rimlig levnadsnivå för människor utan att den minskar drivkraften att arbeta, särskilt för grupper som står långt från arbetsmarknaden. Invandrare och nyanlända som befinner sig i bidragsberoende skulle ha ännu mindre incitament att lämna bidragsberoende än vad de har i dag. Varför slita ut sig i ett låglöneyrke om man kan ha en dräglig tillvaro ändå?

Även om det vore möjligt att hitta den perfekta nivån på basinkomst framstår det som orättvist, inte minst för de som arbetar och ska bekosta basinkomsten, att friska och arbetsföra människor ska få lika mycket stöd som de som är sjuka och oförmögna att jobba. Behovsprövning kommer inte på tal. Då försvinner ju ett av förslagets främsta meriter.

Nej, basinkomst är en idé med få fördelar. Det finska försökets positiva effekter visade sig dessutom vara några helt andra än vad regeringen hade förutspått.

Finlands social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila skriver i ett pressmeddelande att experimentet har påverkat bilden av Finland positivt och gett internationell uppmärksamhet som saknar motstycke. Alltså: framgångsrikt som PR-knep betraktat, mindre framgångsrikt som samhällsexperiment.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.