Marknadshyror är rätt förslag på fel grunder

Ledare Artikeln publicerades

Centern och Liberalerna har missuppfattat poängen med friare hyressättning.

Om efterfrågan får genomslag på hyresnivån kan hyror också sänkas.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Om efterfrågan får genomslag på hyresnivån kan hyror också sänkas.

Något oväntat har marknadshyror blivit en avgörande fråga för om Sverige ska få någon regering. Att hyror på nybyggda lägenheter ska sättas fritt var ett av kraven från både Liberalerna och Centern för att de skulle kunna stödja en ny S-regering.

Det är dock problematiskt att argumenten som har förts fram för detta krav är så feltänkta. Marknadshyror i nyproduktion skulle inte upplösa bostadsköerna, eftersom människor som har tid att vänta fortfarande skulle kunna låta något som är i stort sett gratis (tid) växa till något mycket värdefullt (poäng som räcker till en lågt prissatt lägenhet i attraktivt läge).

Marknadshyror i nyproduktion skulle inte heller ge någon enorm skjuts åt byggandet. Högkonjunkturen har redan nått sin kulmen och människors betalningsförmåga och betalningsvilja är begränsade. Redan nu är det svårt att finna kunder till nyproducerade hyresrätter, och det är knappast de köpstarka grupperna i samhället som växer snabbast.

Poängen ligger i något helt annat, nämligen att hyran blir en relation mellan hyresgäst och hyresvärd. Dagens partssystem, där Hyresgästföreningen spelar den avgörande rollen, skulle försvagas. Fastighetsägaren skulle få mer inflytande över sin egen verksamhet.

Att hyresvärd och hyresgäst måste finna varandra, innebär också ett genomslag för utbud och efterfrågan. Idag är hyressänkningar i praktiken uteslutna. Även på svaga marknader avstår man från att förhandla ner hyror eftersom det skulle etablera en marknadsmekanism. Istället förhandlas hyrorna upp och justeras eventuellt nedåt med en rabatt.

Som Hyresgästföreningen visade i sin egen rapport inför valet finns därför områden där människor betalar mer i hyra än vad deras lägenheter egentligen kan anses vara värda på marknaden. Dagens system innebär i praktiken att resursstarka människors boende subventioneras av de resurssvagas.

Att marknadshyror diskuteras på allvar är välkommet, men stora förändringar ska genomföras med rimliga förväntningar och farhågor. Marknadshyror i nyproduktion ger ingen byggboom - lika lite som marknadshyror i existerande bestånd ger hyreschock överallt och för alla. Däremot kan hyresrätten få en starkare ställning, och det har ett värde i sig.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.