Mångfald efter Mittmedia

Ledare Artikeln publicerades

Borgerliga tidningskoncerners ägande av socialdemokratiska pressorgan har lett till att färre talar om monopol och ägarkoncentration är numera en icke-fråga.

Ny storägare av landsortspress; Bonnier news.
Foto: Joakim Ståhl / svd / TT
Ny storägare av landsortspress; Bonnier news.

Bonnier News köp av ekonomiskt blödande Mittmedia och dess 28 tidningar – bland dem flaggskepp som Falu-Kuriren, Nerikes Allehanda och Vestmanlands Läns Tidning – ritar om det svenska medielandskapet i grunden.

Den största medieägaren i landet Bonnier gör en helomvändning och byter strategi när tidningsmedier utmanas kommersiellt av Google och Facebook. För några år sedan när Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda således till Gota Media var koncernen på väg att koncentreras till Stockholm. Sydsvenskan var enda tidningen utanför huvudstadsregionen. I likhet med andra mediekoncerner kommer nu Bonnierparaplyet också att rymma en annan bredd av politiska etiketter. Under samma ägare finns nu liberala, centermärkta och socialdemokratiska ledarröster. Å andra sidan är det inte mycket så mycket mer än den liberala etiketten som förenar ledarredaktionerna i Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri. Åsiktshegemonin är frånvarande när man läser Per Svensson på DN, för att sedan gå över till Anna Dahlberg på Expressen och PM Nilsson på DI.

Konkurrensverkets prövning av affären bedöms vara en formalitet. Den grundlagsskyddade tryckfriheten väger så tungt att den knappast kan sätta käppar i hjulet för Bonnier och norska A-medias övertagande av tidningarna.

Det är onekligen nya tider. För inte så många år sedan hade en affär som denna mötts av starka politiska reaktioner. Under 2000-talets första år tillsattes en utredning av den socialdemokratiska regeringen om hur ”ägarkoncentrationen” i medierna kunde begränsas. Nu hörs endast spridda sådana röster. Journalisterna på många av Mittmedia-tidningar påstås ha jublat när de nya ägarna presenterades – möjligen främst av glädje över att äntligen bli av med de liberala stiftelserna som äger koncernen och som gjort så katastrofala felbedömningar av dagspressen och dess läsare.

Till och med den tidigare kulturminister Marita Ulvskog som då föreslog en ”lex Bonnier” och varnade för åsiktsmonopol talar nu om att det är ”nya tider” och att det ”är bra” att tidningar ”ges möjlighet att leva vidare”.

Det är knappast ideologiskt nytänkande som har fått Ulvskog & co att tänka om.

Tidigare kulturministern Marita Ulvskog som ville lagstifta mot ägarkoncentration välkomnar nu Bonniers köp bland annat av Dala-Demokraten (S) där hon själv varit chefredaktör.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Tidigare kulturministern Marita Ulvskog som ville lagstifta mot ägarkoncentration välkomnar nu Bonniers köp bland annat av Dala-Demokraten (S) där hon själv varit chefredaktör.

Snarare har de sett hur det nya medielandskapet utformats stick i stäv med deras farhågor. Då kom kraven på lagstiftning mot ”åsiktsmonopolen” när borgerliga mediekoncerner uppfattades ”köpa upp” socialdemokratiska pressröster. Då reflekterades det inte över att alternativet var tidningskonkurser och en ny pressdöd. I frustrationen tänkte få på att bokstäver och siffror hör ihop på samma sätt som redaktörer och direktörer. Det var de nya ägarna - de historiska konkurrenterna - som per definition var fel.

Regleringsivrarna då beaktade inte den starka redaktionella frihet som tidningar i Sverige har både som en följd av den unika grundlagen och den inhemska presskulturen där opinionsbildning, publicistiska ideal och långsiktig affärsverksamhet varit sidor i samma avisa. Av de idealen följde respekt för de titlar - och läsare - som förvärvades.

Pluralismen och mångfalden hade i en idealvärld gärna kunnat vara betydligt större - men fakta i postlådan är att S-tidningarna fortsatte att ges ut.

När dödsdömda pressorgan överlevde omprövade också Socialdemokraterna sin inställning i frågan att ägandet av tidningarna i landet borde regleras. Landsortspressens agerande öppnar således för att Bonnieraffären kan genomföras utan att någon lyfter lagstiftningshotet.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.