Annons

Maktbalans med moderat ledning av SKL

Folkomröstningen om välfärden slutade med en moderat ordförande i Sveriges kommuner och landsting (SKL).
Ledare • Publicerad 21 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Fram till 1970 bestod riksdagen av två kammare, en förstakammare som valdes av kommuner och landsting och en direktvald andrakammare.

Anders Knape (M) är åter ordförande för Sveriges kommuner och landsting.
Anders Knape (M) är åter ordförande för Sveriges kommuner och landsting.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Sveriges kommuner och landstings valkongress har fått allt större betydelse och är inte långtifrån att kunna kallas för 2019-års motsvarighet till den gamla förstakammaren.

Annons

Medan Sverige har en rödgrön regering - med ett underligt regeringsunderlag - får SKL en moderatstyrd borgerlig ledning. På tisdagen valdes Karlstadmoderaten Anders Knape åter till ordförande för arbetsgivar- och intresseorganisationen.

Det är en historisk händelse. Socialdemokraterna brukar gå bättre i kommuner och landsting - de som är välfärdens utförare - än i riksdagen. Borgerliga partier å sin sida är starkare i riksdagsvalet. Nu blev det tvärtom i en valrörelse som enligt statsministern var en folkomröstning om välfärden.

Det vittnar om att Socialdemokraternas välfärdsmonopol är brutet. Partiet backade i alla landets landsting och förlorade väljarstöd i 254 av landets 290 kommuner. Det vittnar också om att alliansandan är starkare i kommun och landsting än i riksdagen.

Samtidigt är SKL på gott och ont en allt starkare organisation i termer av makt som inte minst manifesteras i allt fler avtal med regeringen - som därmed enskilda landsting och kommuner blir bundna av. Det är en intressant tolkning av självstyret.

Men med en ett M-lett SKL och en S-ledd regering är vi tillbaka i en tid då andrakammaren och förstakammaren drar åt något olika håll. Med den nya majoriteten får SKL en maktbalanserade funktion - såsom det var tänkt att tvåkammarsystemet skulle fungera.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons