Lööf öppnar för Löfven

Ledare Artikeln publicerades

Centerledaren Annie Lööf har redan backat från förra veckans garantier. Stefan Löfven är ett steg närmare regeringsmakten.

När centerledaren Annie Lööf förra tisdagen lade fram sin ”kravlista” sades det att den var ultimativ. Exakt en vecka senare inleds skarpa förhandlingar om just de icke-förhandlingsbara kraven - trots att motpartens förslag avfärdats som ett skambud.

Annie Lööfs ”skambud” öppnar i själva verket för förhandlingar med Stefan Löfven.
Foto: Jessica Gow/TT
Annie Lööfs ”skambud” öppnar i själva verket för förhandlingar med Stefan Löfven.

Lägg därtill att även Liberalerna ändrat budskap. Jan Björklund krävde förra veckan en rejäl högersväng från Socialdemokraterna för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Nu talar partisekreteraren Maria Arnholm istället om vikten av att pröva ett ”mittenalternativ”. Det är nya ord som antyder en positionsförflyttning, som vittnar om förhandlingsvilja.

Annie Lööfs tuffa ord om ett socialdemokratiskt skambud ska således ställas mot de faktiska förändringarna som sker bakom scenen.

När förstahandsalternativet, en borgerlig alliansregering, har fallit måste förhandlingarna med Socialdemokraterna legitimeras med ett högt tonläge.

På förhandlingsbordet ligger nu också breddade kravlistor. Om liberala systemskiftesreformer präglade den första kravlistan - som väckt stor irritation i socialdemokratiska led - talar centerledaren nu också om miljösatsningar och möjligheten att underlätta för familjeåterförening - även om just det kravet förefaller fluffigare formulerat än andra.

Medan väljarna knappast kommer ihåg att Liberalerna eller Centern lade kraft på förespråkandet av stora liberaliserande stora reformer i valrörelsen talar Lööf här om mer realiserbara politiska förslag. Centerns valkampanj dominerades bland annat av förslag om miljöbonusar som lätt kan förverkligas. Att också sådana krav lyfts fram nu underlättar förhandlingsprocessen för Lööf, som tidigare beskrev Socialdemokraterna som en av huvudmotståndarna i svensk politik.

Men också Stefan Löfven kom med ett tydligt besked i regeringsfrågan bortsett från att han talade om ett ”genombrott”. Den socialdemokratiske partiordföranden talar om ett ”budget plus samarbete” där Miljöpartiet fortsatt ingår i regeringen. En rödgrön regering som gjort allt för att inte liberalisera arbets- och bostadsmarknader skulle således enligt Centerns tankar driva en sådan avregleringspolitik.

Om Centern i fråga om arbetsrätt är det borgerliga parti som står längst från Socialdemokraterna är avståndet mellan Centern och Miljöpartiet i frågor om skog och ägande - extra betydelsefulla för Centerpartiets kärnväljare - lika långt som en småländsk avverkningsbar gran.

Skogspolitiken var att likna vid ett arbetsmiljöproblem på näringsdepartementet under de rödgröna åren. Miljöpartiets bevarandeperspektiv stod emot socialdemokratins industri- och sysselsättningsmål. Nu kommer möjligen Centern in med markägarperspektiv och frågor om äganderätt. En av många frågor där annars Centern hade så lätt att diskutera och komma överens med de gamla vännerna i alliansen.

Socialdemokraterna är ett pragmatiskt parti som - beroende på ledning och tid- vandrat över vänster-högerskalan. Där finns en konfliktbenägen partivänster som i dag ligger lågt, där finns en tung del som genomdrev skattereformen med folkpartiet, medverkade till att föra in Sverige i EU och som sanerade statsfinanserna.

Men det finns ett avgörande tankefel med den regeringskonstellation som nu diskuteras. Energin i en regering kan inte komma utifrån från stöd eller samverkanspartier. Inga politiker kan i längden driva en politik som de själva inte tror på enbart för att den får parlamentarisk majoritet. Partier utanför regeringen kan heller inte styra tillsättandet av utredningar och vardagsbeslut som berör de strukturreformer som krävs. Politik är faktiskt i någon mån fortfarande att vilja.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.