Annons

Lokal författare nominerad till stort litteraturpris

Emeli Bergman, uppvuxen på Öland och i Kalmar, är nominerad till litteraturpriset Borås Tidnings debutantpris.
Borås • Publicerad 15 januari 2019
Författaren Emeli Bergman, uppvuxen på Öland och i Kalmar, är nominerad till Borås debutantpris 2019 för novellsamlingen Salt.
Författaren Emeli Bergman, uppvuxen på Öland och i Kalmar, är nominerad till Borås debutantpris 2019 för novellsamlingen Salt.Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Emeli Bergman är nominerad för novellsamlingen Salt, som innehåller scener från hemtrakterna på Öland.

Bergman, som är född 1988, bor numera i Köpenhamn och Paris. Hon gick på Forfatterskolen i Köpenhamn 2012-2014 och skriver även poesi och drama samt översätter mellan danska och svenska, svenska och danska. Emeli Bergman har bland annat översatt Majse Aymo-Boots vilda roman Över oss hänger en vidunderlig sol till svenska.

Annons

Novellsamlingen Salt är Emeli Bergmans debut och gavs först ut översatt till danska.

Emeli Bergman säger till Borås Tidning:

– Alltså, jag är jätteglad för det här. Och ganska förvånad, det kändes otippat eftersom den inte har fått så mycket uppmärksamhet i Sverig.

”Salt” består av nio berättelser, där alla har en känsla av förlust av något slag, skriver Borås Tidning, där Emeli Bergman kommenterar dem:

– De är väldigt resoluta, stränga och hårda. Jag tycker om den korta modellen, berättelserna blir mer idiosynkratiska så här. I en novell kan man släppa in läsaren bara en kort stund mitt i ett skeende, och låta dem stanna en stund. Det tycker jag om.

De övriga nominerade till Borås Tidnings debutantpris, som är på 100 000 kronor, är Wera von Essen för "En debutants dagbok", Hanna Rajs Lundström för "Armarna", Nino Mick för "Tjugofemtusen kilometer nervtrådar" och Elin Willows för "Inlandet".

Prisutdelningen sker den 21 februari i Borås. Debutantpriset är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås.

Borås Tidnings debutantpris delades ut för första gången 2001. Bland tidigare pristagare finns Agnes Lidbeck, Jonas Hassen Khemiri, Ida Börjel och Daniel Sjölin.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons