Lättare sagt än gjort att pausa alliansen

Ledare Artikeln publicerades

Centerpartiet och Liberalernas beslut att samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer inte att glömmas i första taget av de forna allianskamraterna i Moderaterna och Kristdemokraterna.

Trots att Liberalerna har gjort sig redo att ingå samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar partiledare Jan Björklund tro att allianssamarbetet kan återuppväckas i ett senare skede. Alliansen tar bara en paus, menar Björklund. Men det är naivt att tro att det enbart går att trycka på play igen när det vankas valrörelse 2022, som att ingenting hade hänt.

Det blir ingen svängom för EBT och Björklund på ett tag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det blir ingen svängom för EBT och Björklund på ett tag.

Moderatledaren Ulf Kristersson sa innan helgen att alliansen är död, i alla fall på nationell nivå, och att det är ett historiskt misstag av C och L att stötta en regering som leds av Socialdemokraterna. Alliansen är ett avslutat kapitel, enligt KD-ledaren Ebba Busch Thor.

De senaste dagarna har Björklund försökt att avfärda dylika uttalanden med att det är sådant som man säger i stundens hetta. Björklund borde veta bättre, särskilt med tanke på att han – till skillnad från de andra partiledarna – har varit med på nästan hela resan med alliansen.

Det går mycket snabbare att rasera förtroende än att bygga upp det. Det tog lång tid att skapa tillit mellan de borgerliga partierna efter år av inomborgerlig skepsis till följd av spruckna regeringssamarbeten. Om alliansen ska återuppstå lagom till 2022 kommer den inte att börja på noll, utan på minus.

Låt oss säga att överenskommelsen mellan S/MP/C/L blir av: Hur skulle allianspartierna ens kunna bedriva en valrörelse tillsammans när två av fyra utgör underlag för den regering som den säger sig vilja utmana? Vad exakt är det som en enad allians skulle gå i opposition emot?

Både centerpartister och liberaler har dessutom konstaterat att med S/MP/C/L-överenskommelsen skulle det vara möjligt att bedriva mer borgerlig politik än vad som gjordes under alliansåren. Jaha, då är det väl ingen idé att försöka återuppta allianssamarbetet igen om det är lättare att genomföra önskvärda reformer utan Moderaterna och Kristdemokraterna?

Beslutet för Centerpartiet och Liberalerna att agera regeringsunderlag för S och MP är oåterkalleligt, oavsett vad slutresultatet blir. Björklund kan gott försöka att sätta alliansen på play när han tycker att det passar. För att parafrasera den gamle folkpartiledaren Per Ahlmark: Lycka till.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.