Låt inte känslorna ta över i partipolitiken

Ledare Artikeln publicerades

Politiken blir allt mer känslostyrd. Något som tyvärr bejakas i Centerns valanalys.

”Småland behöver särskild uppmärksamhet”, står det i Liberalernas valanalys som presenterades häromdagen.

Känslor, budskap och Annie Lööf ledde fram till Centerns valvinst, skriver valanalysgruppen.
Foto: Patrick Trägårdh/TT
Känslor, budskap och Annie Lööf ledde fram till Centerns valvinst, skriver valanalysgruppen.

Valanalyserna är läsvärda. Visst, de är inte skrivna av för partiledningen oberoende experter och det hade varit mer intressant om grupperna analyserat hur partierna agerat när det nya politiska landskapet formades genom Januariöverenskommelsen. De frågor som har sprängkraft nu – relationen till den rödgröna regeringen och den borgerliga begravningen av Alliansen – berörs inte när Liberalerna och Centern presenterar sina analyser. Om framtiden kommer totalt intetsägande formuleringar om regeringsfrågan där Liberalerna behöver ”en avsiktsförklaring som är anpassad till det förändrade politiska landskapet” och där Centern ”behöver föra en strategisk diskussion i vilket politiskt sammanhang man hör hemma, givet att blockpolitiken är spräckt”.

Men omnämnandet av Småland – där landskapets så kallade mörka delar är en vit fläck på den liberala kartan – speglar en vilja att bredda partiet geografiskt.

Det finns i Liberalernas symptomatiskt nog akademiskt färgade analys en problematisering som är ovanlig från partiet där nationalism och protester brukar fördömas, men där ingen vill försöka att förstå.

Förneka inte att utvecklingen har nackdelar, skriver gruppen och påpekar att digitaliseringen kan slå ut lokala mötesplatser på landsbygden och inte minst att den gröna omställningen kan bli ett ”projekt utan legitimitet” om inte låginkomsttagare och långpendlare i glesbygd erbjuds möjligheter.

Den sista meningen är en passning till de egna budgetförhandlarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför kommande så kallade skatteväxlingar. Även om analysgruppen försöker förminska bilden av Liberalerna som ett urbant storstadsparti har partiet krympt geografiskt – när budskapet riktats till högutbildade storstadsbor. På den punkten finns det i valanalysgruppen ett krav på förändring som skickas om inte till Jan Björklund utan till hans efterträdare.

Centerns valanalys är präglad av partiets valframgång som framför allt förklaras med försvaret av ”öppenhet” i valrörelsen och ”värderingskampen” mot Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna – som slutade med att Centern lät Stefan Löfven sitta kvar som statsminister. Värderingsskillnader mellan centerväljare på landsbygd och i storstad tonas ned.

Även Centerns analys innehåller beska och raka besked och ett konstaterande att välfärdsfrågor blir viktigare för partiet med ökat inflytande i kommuner och regioner. Två tredjedelar av partiets väljare var nya i valet 2018. Centern lyckades bara behålla 52 procent av väljarna från 2014. Tre procent av väljarkåren anses vara kärnväljare. Vi kan påminna om att många av dem, de verkliga kärnväljarna, bor i Kalmar län.

Men även om analysgruppen korrekt slår fast att det till viss del ”saknas ett eget framåtsyftande uppdrag” när partiet definieras som en ”motpol” diskuteras inte frånvaron av policyinriktade frågor i valrörelsen.

Analysgruppen väljer, som många andra, att notera att känslor trumfar fakta i debatten. Det var den ”känslomässiga upplevelsen” som gav partiet nya väljare.

Resonemanget öppnar för att policy – alltså konkreta politiska förslag – överges till förmån för kampanjer som ”Framåt” i förening med ”anti-SD -budskap” – och med en än starkare partiledarcentrering.

Politik blir lika med mer positionering, mer posering och mindre policy. Hellre då lite mer problematisering som i Liberalernas valanalys.

 

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.