Annons

Kent Vickell blir Emils pappa i Göteborg

Strax före jul är det premiär för musikalen Emil i Lönneberga på Lisebergsteatern, där Nybroprofilen Kent Vickell spelar Emils pappa.
– Jag har många gånger spelat göteborgare i Småland men aldrig smålänning i Göteborg, säger han.
Göteborg • Publicerad 17 oktober 2018
Snart tar sig Kent Vickell an rollen som Anton Svensson i Katthult.
Snart tar sig Kent Vickell an rollen som Anton Svensson i Katthult.Foto: Bo Håkansson

Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga blir musikal i Göteborg i vinter. Den 20 december är det premiär på Lisebergsteatern. I rollen som Emils pappa Anton ser vi Nybroprofilen Kent Vickell, och han får spela mot bland andra skådespelaren och komikern Annika Andersson.

– Det var tack vare Annika jag fick prova för rollen som Anton Svensson i Katthult. Vi har spelat ihop på Vallarnas friluftsteater och hon rekommenderade mig. Det är jag tacksam för, det ska bli jätteroligt. Jullovsteatern på Liseberg lockar stor publik, säger Kent Vickell.

Annons

Det är inte första gången som han spelar i en Emil i Lönneberga-uppsättning. Från mitten av 1990-talet och fram till 2010, då de flyttade till Göteborg, satte han och hans fru Mia Vickell upp revyer, shower, farser och barnteater i bland annat Nybro och Kalmar.

– Jag tror det var 2001 och 2002 som vi gjorde Emil i Lönneberga i Krusenstiernska i Kalmar. Men då spelade jag Alfred, drängen, säger han.

Vad blir utmaningen med att spela Emils pappa?

– Den fantastiska skådespelaren Allan Edwall är så starkt förknippad med rollen så det är en utmaning att göra Anton Svensson till sin. Sen är han ju ganska arg, Emils pappa, samtidigt som han är varm. Men dialekten blir enkel. Där får Annika sin utmaning, hon pratar ju bred halländska, skrattar Kent Vickell.

Trots att han bott i Göteborg sedan 2010 syns han till då och då på hemmaplan. Förra året spelade han i Kalmarsundsrevyn, och 2016 spelade han i sommarfarsen Hönor & Svärmeri i Borgholm.

– Det är alltid roligt att spela på hemmaplan och det vill jag göra mer. Jag och min gamla parhäst Anders Brandel smider planer på att göra något ihop. Men det är inte klart när det blir. Lite längre fram troligen.

För tillfället spelar Kent Vickell en annan känd pappa, nämligen Alfons Åbergs pappa, i den turnerande föreställningen Far & Flyg med Alfons Åberg.

– Det är också jätteroligt. Jag tycker om att spela för barn, och Alfons är liksom Emil en högt älskad figur.

I böckerna har Alfons pappa inget namn, finns det ett namn på honom?

– Ja, faktiskt. Vi undrade också det och frågade Gunilla (Bergström, Alfons Åbergs skapare, reds anm). Och han har ett namn, Alfons pappa heter Bertil.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons