Annons

Julstämning för ögon och öron

Bland veckans tips hittar vi julfilmer, vintrig musik och bra böcker att ge bort i julklapp.
Publicerad 14 december 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Filmer som bjuder på julstämning

Angelas jul.
Angelas jul.Foto: Pressbild

Filmer: Angelas jul och Jul i Flåklypa.

När snön faller och pepparkakorna är bakade kan det vara skönt att kura ner sig i soffan med en julfilm. Två favoriter som får både liten och stor att komma i stämning är Angelas jul och Jul i Flåklypa.

Annons

Angelas jul är en rörande saga som är baserad på en bok av Frank McCourt. När Angela följer med sin familj till kyrkan på julafton ser hon Jesusbarnet i krubban. Han ser ut att frysa och hon fattar ett modigt beslut.

Jul i Flåklypa, är en sorts uppföljare till succén Flåklypa Grand Prix från 1975. Det närmar sig jul och alla i byn vill ha snö. En tidningsredaktör anlitar en uppfinnare som bygger en egen snökanon. Men det går kanske inte riktigt som man hoppats på.

Anna Törnkvist

En stor bok om en stor man

Bok: Mannen i skogen. Av: Jens Liljestrand.

I den första heltäckande biografin om nationalförfattaren Vilhelm Moberg beskriver Jens Liljestrand, lika gediget som (oftast) passionerat och alltid mycket kunnigt, mannen som växte upp i ett småländskt soldattorp utan torrdass och i sin glans dagar kom att tjäna nära 100 000 kronor på en enda roman (en enastående summa på den tiden).

Bokens höjdpunkt är turerna kring det stora Utvandrareposet, som Moberg delvis skrev på plats i Kalifornien, men Liljestrand bjuder också på välmatade analyser över alla andra verk och tecknar en mångfacetterad bild av en av vårt lands (i dubbel bemärkelse) stora kulturikoner.

Anna Hedelius

Den enda jullåten ni behöver i år

Cover: First Aid Kit feat Maja Francis – White winter hymnal. Var: SVT Play. Bara att googla fram.

Annons

Amerikanska bandet Fleet Foxes är egentligen inga favoriter hos mig. Men deras White winter hymnal från första plattan (2008) är en av de bästa vinterlåtarna jag vet. Melodislingan är av högsta Lennon/McCarthney-klass, omöjlig att värja sig mot.

I veckan klev First Aid Kit och artisten Maja Francis in i Musikhjälpen-buren i Lund för att framföra just den låten.

Jösses, vilket halleluja moment. Stämsången! Den himmelska hymnen skenade ytterligare en nivå upp mot himlen. Ska ni bara höra en jullåt, även om den inte alls är en jullåt i egentlig mening, så ska ni höra White winter hymnal i den här tappningen.

Christian Gustafsson

Absurdism, allvar och anagram

Seriebok/Humor: Anspråkslösa förslag. Av: Joakim Pirinen.

Att Pirinen är vår främsta serieskapare visste vi redan, men med Anspråkslösa förslag etablerar han sig som en av våra finaste litterära humorister. Titeln anspelar på Jonathan Swifts klassiska satir från 1729, men Pirinen gisslar sin samtid med ett mer surrealistiskt anslag. I korta prosatexter betraktar han samhälle och samlevnad med en halsbrytande blandning av bildning, bisarr biologi och befängd berättarglädje. Ibland leder det till sublimt strunt, som när han spånar fram 399 synonymer till snippa, men skojfriskheten bottnar i en uppriktig oro över sakernas tillstånd. Absurdismen och anagrammen blir en fnissig försvarsmekanism i en värld som sakta går åt helvete.

Markus Pedersen

Udda och fängslande kärlek

Bok: Den enda historien. Av: Julian Barnes.

Annons

Brittiska Julian Barnes skildrar i boken Den enda historien en kärlekshistoria och en tid (1960-talet) på ett vemodigt och fängslande vis.

Bokens huvudperson Paul är i 70-årsåldern och försöker så detaljrikt som möjligt minnas sin enda långvariga kärleksrelation. Den med Susan, som inleddes på just 1960-talet. Då var Paul 19 år och Susan var 48 år och gift. Givetvis var deras relation en smärre skandal. Paul och Susan lyckas emellertid hålla ihop, men det är inte någon glittrande kärlekssaga och relationen har sitt pris.

Att läsa Julian Barnes är en njutning. Gestalterna och tidsandan tar en tydlig form och den udda men ändå vardagliga kärlekshistorien fascinerar från början till slut.

Kim Ustamujic Johansen

Engagerande om flykt från nazisterna

Roman: Den tyska flickan. Av: Armando Lucas Correa.

När en bok, som bygger på sanna händelser, fascinerar så mycket att man inte kan sluta googla olika saker ur den är det minst sagt en bra bok.

En sådan är utan tvekan Den tyska flickan. Boken innehåller två olika flickors berättelser, Hannahs i slutet på 1930-talet och Annas i nutid. Hannahs historia är helt klart den mest intressanta.

Tillsammans med sin familj flyr hon från Tyskland strax före andra världskrigets start. De har betalat dyra pengar för en båtresa till Kuba, som är ett av få länder som tar emot judar. Problemet är att när båten S:t Louis anländer till Kuba har landets ledare hunnit ändra sig och bara vissa får gå i land...

Ida Norinder

Annons
Annons
Annons
Annons