Löfven kastar bort insikterna efter 2015

Ledare Artikeln publicerades

Socialdemokraternas vägval i migrationspolitiken är kortsiktigt och onödigt.

Stefan Löfven har i Januariöverenskommelsen förbundit sig att inte diskutera migrationspolitik med Moderaterna separat.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Stefan Löfven har i Januariöverenskommelsen förbundit sig att inte diskutera migrationspolitik med Moderaterna separat.

Stefan Löfven hade under en tid ett närmast konservativt synsätt på migrationspolitik. Befolkningsökningen fick inte gå för snabbt, politiken skulle inte bestå av ständiga spontana infall utan bygga på långsiktighet, Sverige skulle inte avvika från andra europeiska länders erfarenhetsbaserade politik.

Det synsättet har efter valet bytts ut till något helt annat. I Januariöverenskommelsen kom Socialdemokraterna överens med C, L och MP om att den tillfälliga lagen ska förlängas i två år - men samtidigt att alternativt skyddsbehövande, det vill säga personer som enligt den temporära lagen inte får permanent uppehållstillstånd, ska ges samma rätt till familjeåterförening som flyktingar.

Som både Migrationsverket och Sveriges kommuner och landsting påpekar i remissyttranden är detta ännu ett ryck i migrationspolitiken, ännu ett steg bort från hållbar och genomtänkt invandringslagstiftning. SKL påpekar att mer generösa regler för anhöringinvandring riskerar att medföra en ökning av antalet uppehållstillstånd som är kortare än ett år, vilket innebär att personerna i princip inte ska folkbokföras. Det är som upplagt för oordning.

Samtidigt måste Migrationsverket göra svåra - och dyra - bedömningar av huruvida personer som har tillfälligt uppehållstillstånd har välgrundade utsikter för att få permanent uppehållstillstånd i framtiden.

Jökenpartierna har med sina förslag till mer liberal asylpolitik inom ramen för en strikt tillfällig lag agerat kostnadsdrivande i den offentliga ekonomin: dels för Migrationsverket som får ökade kostnader till följd av att deras processer blir än mer komplicerade, dels i kommunerna som redan nu har utgifter som aldrig kompenseras. SKL varnar för att regeringens politik kan leda till att kommuner och regioner tvingas ”behöva prioritera bort annan verksamhet”.

Det beklämmande med detta vägval är att det var så onödigt. Socialdemokraterna var inte tvungna att förhandla bort sina nygamla insikter om behovet av långsiktighet och hållbarhet. Migrationspolitiken hade inte behövt ingå i Januariöverenskommelsen. Långt före valet sa Moderaternas partiledare att han var redo att göra upp med Socialdemokraterna om migrationspolitiken. Den så kallade järnaxeln, samarbetet mellan M och S i migrationsfrågor, hade kunnat återskapas.

En sådan överenskommelse hade inte enbart varit mer långsiktig, den hade också varit lättare att nå. De båda stora partierna ligger ganska nära varandra i frågan. Med småpartierna C, L och MP har Socialdemokraterna däremot ganska lite gemensamt. Nu har S genom Jöken både förbundit sig att samarbeta med småpartierna och att inte göra upp separat med Moderaterna.

Ur socialdemokratiskt perspektiv skulle man kanske kunna hävda att de eftergifter som görs i Jöken är begränsade och att det nog inte kommer att bli så många fler anhöriginvandrare. Men migrationspolitik är inte bara regelverk. Det är i mycket hög grad signalpolitik.

För drygt ett år sedan stod Stefan Löfven hos ingen mindre än Donald Trump och beklagade sig över att hans regering hade fått ärva en ohållbar migrationspolitik. För mindre än ett år sedan presenterades ytterligare åtstramningar, då kallade en återgång till traditionell socialdemokratisk migrationspolitik.

Signalverkan av att plötsligt efter valet börja tala om mer generös politik ska inte underskattas, i synnerhet inte som det är synnerligen liberal åtgärd som föreslås. Sällan har en så dyrköpt erfarenhet som den av krisen 2015 spelats bort så lättvindigt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.