Kultur

Jansson manar till optimism på ny turné

Kalmar Artikeln publicerades
Komikern Anders Jansson.
Foto: Johan Nilsson/TT
Komikern Anders Jansson.

Komikern Anders Jansson vill påminna om de goda sidorna i tillvaron med sin nya föreställning Radikal optimist, som han tar på turné med start i vinter.

– Jag tillhör dem som tror på framtiden, säger han.

Anders Jansson följer upp sin första egna, hyllade, föreställning "Kom in och stäng dörren" med "Radikal optimist". Utöver att bjuda på material som inte fick plats senast vill Jansson även mana till motståndskraft mot mörka moln och dystra rubriker.

– Det jag har känt under de senaste åren bland vänner och bekanta, men även i sociala medier och ute bland folk, är att det finns en rädsla och en oro. Inte bara kring politik, utan även kring klimatet, skolan, allt möjligt, säger han.

Fakta

"Radikal optimist" – turnéschema 2019

7, 8, 9, 12, 13/2 Lund

21/2 Växjö

22/2 Kalmar

1/3 Örebro

2/3 Norrköping

3/3 Vara

16/3 Stockholm

17/3 Uppsala

21/3 Gävle

22/3 Eskilstuna

23/3 Karlstad

27/3 Göteborg

28/3 Halmstad

29/3 Helsingborg

30/3 Kristianstad

4/4 Luleå

5/4 Umeå

6/4 Örnsköldsvik

12/4 Nyköping

13/4 Falun

Visa mer...

Som exempel nämner Anders Jansson en incident förra helgen, då han med glatt humör twittrade ut en bild på favoritfotbollslaget Arsenals anfallsduo efter en 5–1-seger.

– Då var det en människa som svarade med: "Har du inte sett klimatrapporten?"

Själva begreppet optimism har en negativ klang i dag, enligt Jansson, som anser att det kan förmedla en naivitet.

Det är något han hoppas kunna ändra på.

– Jag kommer inte att predika att folk ska upp med hakan, utan jag kommer försöka illustrera hur jag ser på livet. Jag kan också vara cyniker och skeptiker i vissa lägen. Ibland måste man bli förbannad för att sedan kunna bli positiv. Attityden är viktig. Jag tillhör dem som tror på framtiden.

Fakta

Anders Jansson

Född 1967 i Staffanstorp.

Fick sitt stora genombrott med humorserien "Hipp hipp" som sändes i SVT 2001, 2003 och 2011. Där föddes figurer som reportern Morgan Pålsson och kulturpersonligheten Tiffany Persson, som Jansson förknippas med än i dag.

Har även tv-program och serier som "Starke man", "Intresseklubben", "Roliga timmen", "Anders tar parti" och "Lingonligan" på sitt cv.

Programledare för Melodifestivalen tillsammans med Nour El-Refai 2014.

Soloföreställningen "Kom in och stäng dörren" hade premiär 2015.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.