Kultur

Jakob Wegelius nominerad till världens största pris inom barn- och ungdomslitteratur

Stockholm Artikeln publicerades

De nominerade för nästa års Alma-pris, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, är utsedda. Totalt är 264 författare världen över nominerade och liksom förra året är en av dem Jakob Wegelius, bosatt i Mörtfors utanför Oskarshamn.

Jakob Wegelius från Mörtfors i Oskarshamn kommun tackar för att han fått  Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok, Mördarens apa, 2014.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Jakob Wegelius från Mörtfors i Oskarshamn kommun tackar för att han fått Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok, Mördarens apa, 2014.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (Alma) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen.

Fakta

De nominerade svenska författarna

Jakob Wegelius, Författare/Illustratör

Eva Eriksson, Illustratör

Joanna Hellgren, Illustratör

Olof Landström, Illustratör

Pija Lindenbaum, Författare/Illustratör

Eva Lindström, Författare/Illustratör

Frida Nilsson, Författare

Anna-Clara Tidholm, Illustratör

Thomas Tidholm, Författare

Cecilia Torudd, Författare/Illustratör

Ilon Wikland, Illustratör

Monica Zak, Författare

Visa mer...

På fredagen, den 12 oktober, presenterade Alma-juryns ordförande Boel Westin de nominerade för nästa års pris. Totalt 264 författare fördelade på 64 länder är nominerade. Bland de svenska författarna finns Bokens afton-aktuella Pija Lindenbaum, illustratören Ilon Wikland som jobbade mycket med Astrid Lindgren, illustratörerna Eva Eriksson och Eva Lindström som båda jobbat mycket med Ölandsbaserade Alma-pristagaren Barbro Lindgren samt Jakob Wegelius, bosatt i Mörtfors. Han liksom flera av de andra var även bland de nominerade förra året.

Göteborgsbördiga Jakob Wegelius både skriver och illustrerar sina böcker. Han har belönats med Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok två gånger. 2008 för boken Legenden om Sally Jones och 2014 för den fristående uppföljaren Mördarens apa. Har har också tilldelats Expressens Heffa-klump 1999 för Esperanza och Maria Gripe-priset 2008.

– Det som är roligt med sådana här priser är den uppmärksamhet man får kring boken och att man hittar nya läsare, sade Jakob Wegelius då han nominerades till Alma-priset förra året.

Vem eller vilka som tilldelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2019 tillkännages den 2 april. Priset delas ut för 17:e gången och belönar verk eller verksamheter av högsta kvalitet men pristagarna ska också leva upp till de humanistiska värderingar som präglar Astrid Lindgrens gärning. I år gick priset till den amerikanska författaren Jacqueline Woodson. 2014 tilldelades Barbro Lindgren, bosatt i Glömminge på Öland, Alma-priset.