Socialdemokraterna kan bara erbjuda slogans

Ledare Artikeln publicerades

Arbetarpartiet vill inte ta ställning till svåra målkonflikter. I stället skyller de alla problem på högern.

Är det bra eller dåligt om tonårspojkar vill bli lastbilschaufförer? Socialdemokraterna ger inget tydligt svar.
Foto: Johan Nilsson/TT
Är det bra eller dåligt om tonårspojkar vill bli lastbilschaufförer? Socialdemokraterna ger inget tydligt svar.

Inte bara Centern och Liberalerna ska trots sina löften om stöd till S-regeringen utgöra en ”liberal opposition” - tydligen ska Socialdemokraterna själva söka något slags oppositionsroll. Sådant är intrycket av det program för trygghet och konkurrenskraft som partiet ska diskutera under helgens kongress i Örebro. Att döma av de hundratals förslagen om hur allt från förskola till läkarutbildning ska förändras och utvecklas, har Socialdemokraterna aldrig styrt landet förr.

Granskar man förslagen lite närmare är det dock tydligt att Socialdemokraterna har satsat mer på kvantitet än kvalitet, mer på vällovliga avsikter än på klara linjer. Målkonflikterna är många och outredda.

Ta till exempel synen på högre utbildning. Å ena sidan anser Socialdemokraterna att det är problematiskt att så få ungdomar väljer yrkesprogram på gymnasiet. Å andra sidan är det också problematiskt att så få pojkar väljer att läsa vidare på högskola. Och å tredje sidan ska skolans studie- och yrkesvägledning ”aktivt arbeta för att bryta stereotypa studieval baserat på kön”. Om Mattias som ska gå ut nian funderar på att bli lastbilschaufför, hur ska han egentligen göra för att Socialdemokraterna ska bli nöjda?

En annan målkonflikt handlar om digitalisering. Sverige ska enligt S bli världsledande på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Men den största möjligheten med digitalisering är göra mänsklig arbetskraft överflödig. Ändå är Socialdemokraternas idé att ständigt anställa fler människor inom vård, skola och omsorg och att utbilda fler inom alla kategorier. Ska artificiell intelligens ersätta specialistläkare eller inte? Ska lärartätheten ner eller upp? Bakom alla ambitioner och kraftsamlingar döljer sig en total brist på vilja i ordets egentliga bemärkelse.

Den tredje och för Socialdemokraterna svåraste målkonflikten är den som handlar om invandring. Frågan hanteras ytterst varsamt i programmet men kan inte undvikas i oändlighet. Socialdemokraternas försök att skylla på ökande kunskapsklyftor på ”högern” som vill göra ”bildning till ett privilegium för ett fåtal” är befängt. Den största kunskapsklyftan i det svenska samhället är en följd av en migrationspolitik som statsminister Löfven har beskrivit som ohållbar. Andelen lågutbildade är 19 procent bland utrikes födda och nio procent bland inrikes födda.

Socialdemokraternas nya utbildningspolitik är skriven på samma avsiktligt diffusa sätt som Januariöverenskommelsen. Först tänker man: om allt detta ska genomföras, kostar det hur mycket som helst. Sedan inser man: bortom det språkliga är ambitionerna egentligen rätt beskedliga. Flera av ”reformerna” kan genomföras genom minimala åtgärder.

Förslaget till ny utbildningspolitik befäster bilden av Socialdemokraterna som ett parti med taktisk finess - men samtidigt ett parti vars analys av nuläget är ytlig och platt, och vars vision för framtiden är en ansamling slogans och fromma förhoppningar utan inbördes sammanhang.

Det är inget fel på förmågan att hitta formuleringar. Däremot saknas modet att göra prioriteringar, och att fundera över vad som har gått fel i kunskapsnationen Sverige när utbildningskostnader över genomsnittet i OECD ändå inte resulterar i mer än medelmåttiga kunskaper. Man kan bara beklaga att det idag saknas ett tydligt borgerligt alternativ.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.