Hopplöst att få en liberal att rätta in sig i ledet

Ledare Artikeln publicerades

Att vara partiledare för Liberalerna är inte helt olikt att försöka valla katter. Liberalpartisterna gör vad de vill, utan att ta någon större hänsyn till gruppen.

Om det hade funnits ett direkt samband mellan antalet debattartiklar som Folkpartiets, förlåt – Liberalernas, företrädare producerar och partiets genomslag i väljaropinionen hade det utan tvekan varit riksdagens största.

Jan Björklund (L) kommer att få en fullspäckad helg.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Jan Björklund (L) kommer att få en fullspäckad helg.

Ämnet för veckans samlade produktion av debattartiklar har givetvis varit regeringsfrågan, där nästan alla högdjur i partiet – från riksdagsledamöter till partistyrelsemedlemmar – har vädrat sina åsikter om Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M) bör få leda landet.

Inom de flesta andra riksdagspartier hade det närmast setts som högförräderi att avhandla den här typen av avgörande frågor publikt. Inte inom akademikerpartiet Liberalerna, där partiledarens roll påminner mer om seminarielärarens än bolagsdirektörens.

Partiets öppenhet är en av dess styrkor, även om det gör det avsevärt svårare att leda än exempelvis toppstyrda Moderaterna. Läckorna från L:s riksdagsgrupp har också varit betydande sedan valet. Det är tydligt att i Liberalerna går individen före kollektivet.

Centerpartiets kultur är väsensskild. Trots att Centerpartiet stoltserade med sina öppna process när partiledaren skulle väljas efter Maud Olofsson har det inte varit mycket till offentlig debatt de senaste månaderna.

På söndag kommer öppenheten i L närmast att likna ett korsdrag. Då ska ett 90 personer starkt partiråd samlas och bestämma vilken statsministerkandidat som det ska ställa sig bakom. Dessförinnan ska partistyrelsen och riksdagsgruppen sammanträda.

Rådet kommer att direktsändas i sex timmar i bland annat SVT Forum. Vissa skulle kalla det för krig inför öppen ridå. Det tyder snarare på att allt är precis som vanligt i Liberalerna.

Oavsett vägval kan man räkna med en strid ström av debattartiklar och uttalanden från partiets företrädare under den kommande veckan. Ingen liberal med självrespekt skulle gå miste om chansen att förklara varför just vederbörande har rätt i regeringsfrågan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.