Kultur

Hon tar Håkan Hellström till Söderport

Kalmar Artikeln publicerades
Processed with VSCO with hb1 preset
Processed with VSCO with hb1 preset

Det är Håkan Hellström som gäller på Söderport på lördag den 12 januari. Lovisa Niklasson från Öland ska då tolka den folkkära Göteborgssonen och kommer att bjuda på både välkända och mer okända Håkan Hellström-låtar.

Det är fem år sedan Lovisa Niklasson, som pluggar tredje året på estetiska programmet med musikinriktning på Jenny Nyströmsskolan i Kalmar, upptäckte och föll pladask för Håkan Hellströms musik.

Håkan Hellström.
Foto: Per Wahlberg/TT
Håkan Hellström.

– Jag är uppvuxen på en gård på södra Öland och den sommaren skulle jag, min storebror och en av hans kompisar rensa ur en lada. Vi hade väldigt olika musiksmak och satte tillsammans ihop en Spotify-lista med låtar.

På den listan lade storebrorsans kompis in låtar med Håkan Hellström.

– Jag kände till honom så klart men hade inte känt för att lyssna. Men jag fastnade direkt. Först för melodierna, och sen för texterna. När jag började läsa hans texter var det bara - wow. Nu betyder han väldigt mycket för mig.

Tio av Håkan Hellströms låtar ska Lovisa Niklasson spela på Söderport. Ensam på scenen med gitarr och piano.

– Jag har valt några av hans mest kända låtar, men också några som inte är kända.

Konserten är i grunden Lovisa Niklassons examensarbete, som hon vill göra publik.

– Man kan spela för skolan men jag ville prova att göra den offentlig. En kompis tipsade om att jag skulle kolla med Söderport så jag mejlade i slutet av förra året och fick snabbt svar av Jonas Henriksson (konsertarrangör på Söderport, reds anm) att han hade tänkt arrangera en Håkan Hellström-kväll i början av året. Det kändes som ödet.

Vilka av Håkans skivor är bäst?

– Åh, det är ju som att fråga mamma vem som är hennes favoritbarn. Men om jag måste välja säger jag 2 steg från paradise och Ett kolikbarns bekännelser.

Se Lovisa Niklasson framföra Håkan Hellströms Valborg:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.