Gråt inte över utebliven byggbonus

Ledare Artikeln publicerades

Byggbonusen var i praktiken ett statligt bidrag till resursstarka och växande kommuner.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) och regeringen har genom byggbonusen stöttat resursstarka kommuner.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) och regeringen har genom byggbonusen stöttat resursstarka kommuner.

Av alla märkliga stimulansmedel den rödgröna regeringen har infört är frågan om inte byggbonusen är det allra konstigaste. Elcykelpremien är fullt logisk i en jämförelse.

Byggbonusen, eller som det mer korrekt heter stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande, omfattar 1,3 miljarder och fanns med i övergångsregeringens budgetproposition. I och med att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetalternativ vann i omröstningen, försvinner bonusen nu. Somliga kommuner som hade räknat med stödet - exempelvis Kalmar - lär klaga. Men man ska då komma ihåg hur byggbonus fungerade.

Stödet infördes när man insåg att en stor flyktinginvandring får bostadspolitiska konsekvenser. Analysen tycks ha varit att kommuner inte ville tillhandahålla bostäder för nyanlända, men att de möjligen skulle kunna bevekas om de fick pengar.

För att moroten skulle bli så frestande som möjligt, ställer bonusen egentligen inga krav. Det enda man behöver göra för att ta emot stödet är att ha en sådan bostadsförsörjningsplan som lagen hursomhelst kräver och att ha en (1) nyanländ invandrare boende i kommunen. Stödet fördelas sedan i relation till hur många nybyggda bostäder som har fått startbesked av kommunen.

Det var lätt att inse vilka som skulle gynnas av denna konstruktion: de kommuner där det fanns en betalande efterfrågan på bostäder, det vill säga växande kommuner med inflyttning av yrkesverksamma.

Under första året som byggbonusen betalades ut, fördelades knappt 40 miljoner till Kalmar län. Kalmar kommun fick nästan 24 av dessa, motsvarande drygt 60 procent. Året därpå fick Kalmar kommun drygt 23 av totalt 38 miljoner. 2018 års utbetalning blev den mest blygsamma: bara hälften av länets bonus gick till Kalmar kommun.

Motsvarande mönster finns exempelvis i Kronobergs län, där Växjö har fått en stor andel av stödet trots högre medelskattekraft än de flesta andra kommuner i länet. I Blekinge län gick år 2018 omkring 50 procent av stödet till Karlskrona kommun som har drygt 40 procent av befolkningen i länet.

Den koppling till mottagande av nyanlända som fanns i teorin har i praktiken upplösts. De verkligt stora mottagarkommunerna har varit sådana där efterfrågan är för svag för att motivera nyproduktion. Alltså har de inte fått någon bonus. Lessebo kommun har inte fått en krona, Hultsfreds kommun har fått knappt 1,7 miljoner, Nybro 2,5 miljoner.

Byggbonus har verkligen varit en bonus - en oförtjänt intäkt för jämförelsevis resursstarka kommuner. Det är anmärkningsvärt att en regering som talade mycket om sammanhållningen i Sverige inte förutsåg denna konsekvens.

Om pengarna hade riktats specifikt till byggande hade bonusen möjligtvis kunnat motiveras. Men som framgick vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde i Kalmar går bonusen in i den allmänna kommunkassan. Att bonusen nu försvinner innebär att det plötsligt saknas pengar till kommunal verksamhet som inte har något alls med bostadsproduktion att göra.

Vilken bostadspolitik som en eventuell borgerlig regering kan tänkas föra är ännu oklart. Men det var ett stort framsteg att avskaffa en ineffektiv och dyr subvention som investeringsstödet. Och det var en direkt nödvändighet att avskaffa byggbonusen - ett stöd som per definition tillfaller de starkaste kommunerna och inte de kommuner som har tagit det största ansvaret för nyanlända.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.