Ge inte Kina möjlighet att övervaka mobiltrafiken

Ledare Artikeln publicerades

I flera länder undviker man av säkerhetsskäl telekommateriel från Kinajätten Huawei. I Sverige råder fortfarande en naiv inställning till Kinas underrättelseverksamhet i Väst.

Fastlands-Kina låter bolag spionera i Väst. Kan man låta på sin telefon?
Foto: Ng Han Guan
Fastlands-Kina låter bolag spionera i Väst. Kan man låta på sin telefon?

Under onsdagen avslöjades att finanschefen för det kinesiska telekomföretaget Huawei, Meng Wanzhou, på amerikansk begäran gripits i Kanada. Wanzhou är dotter till företagets grundare Ren Zhengfei, före detta officer i Folkets befrielsearmé. Anklagelserna mot henne är ännu inte kända, men USA har under flera år utrett Huawei för att ha skickat amerikanskproducerade varor till Iran i brott mot sanktionerna mot landet.

Huawei har de senaste åren tagit marknadsandelar från största konkurrenterna Apple och Samsung genom att erbjuda avancerade smarta telefoner till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Men företaget producerar även komponenter till mobilnät som används över hela världen – inklusive Sverige. Samtidigt har allt fler nationer börjat ifrågasätta om de stora kinesiska företagen verkligen är så fristående från Kinas kommunistiska regim som de vill låta påskina. Australien, Nya Zeeland och USA har redan förbjudit sina mobiloperatörer från att använda delar från Huawei i byggandet ländernas framtida 5G-näten. I Storbritannien var chefen för underrättelsetjänsten MI6 i förra veckan ute i media och ifrågasatte huruvida en firma som Huawei över huvud taget bör vara iblandade i grundläggande infrastruktur i Storbritannien. Telia är dock inte oroliga för att använda komponenter från Huawei i de svenska mobilnäten. I en skriftlig kommentar till Svenska Dagbladet Näringsliv menar företrädare att bolaget ”har ett ständigt fokus på säkerhet och det gäller för samtliga leverantörer”.

Men Huawei är inte en leverantör vilken som helst, och Kina är inte vilket land som helst.

I en rapport som nyligen lades fram för den amerikanska kongressen påpekades att den kinesiska staten utövar mycket stort inflytande även över privata kinesiska företag, och har både förmåga och vilja att tvinga kinesiska producenter att tillverka varor för export som antingen inte håller måttet eller som preparerats för underlätta underrättelseinhämtning och spionage. Kommunistregimen i Kina har under senare stärkt sin kontroll över sina medborgare både i och utanför nationens gränser. Säpo har flera gånger pekat ut Kina som det land som jämte Ryssland och Iran spionerar mest mot Sverige. Säkerhetspolisen har varnat både för kinesiskt spionage mot svenska universitet och för bakomliggande syften till kinesiska investeringar i Sverige.

Att Sveriges regering, hur den nu må komma att se ut, skulle pressa Ericsson att bygga in bakdörrar komponenter menade för den utländska marknaden är naturligtvis en orimlig tanke. Men Sverige är inte normen. Ju snabbare vi inser det, desto säkrare kommer vi vara.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.