Familjerna lät sig inte köpas av S

Ledare Artikeln publicerades

Socialdemokraterna saknar trovärdighet i de frågor som berör familjer mest. Därför är det inte konstigt att partiet fick underkänt av Sveriges barnfamiljer i höstens val.

Familjeveckan skulle bli en ”gamechanger” för Socialdemokraterna, sades det i valrörelsen. Det skulle locka barnfamiljer tillbaka till S. I stället blev förslaget en flopp.

S gjorde sitt sämsta val någonsin, konstaterades i valanalysen.
Foto: Anders Wiklund/TT
S gjorde sitt sämsta val någonsin, konstaterades i valanalysen.

Socialdemokraternas valanalys, som publicerades på tisdagen, visar att partiets stöd sjönk rejält bland barnfamiljer. Trots att familjer med hemmavarande barn erbjöds gott om valfläsk bara några veckor innan valdagen: en extra veckas ledighet för föräldrar med barn mellan 4 och 16 år.”

Effekten uteblev”, konstateras det. Det borde inte förvåna. Socialdemokraternas utspel utgick inte från en berättelse om familjens eller föräldrars betydelse för samhället.

Socialdemokrater nämner sällan familjer i en positiv kontext. Föräldrars agerande utmålas ofta som ett problem som politikerna bör korrigera. Exempelvis bör föräldrar fatta ”bättre” beslut när det gäller hur de fördelar föräldraförsäkringen eller vilka skolor och förskolor de väljer till sina barn. Men väljarnas efterfrågan på att politiker ska bestämma mer över deras familjeliv torde vara begränsad.

Det finns all anledning att ha synpunkter på Fredrik Reinfeldts gärning som moderatledare. Men med sitt tal om vardagspusslet och stressade småbarnsföräldrar fångade han något. Han beskrev en tillvaro som många kunde känna sig i.

Vardagspusslandets utmaningar var också ett av skälen till att rut-avdraget, en av regeringen Reinfeldts absolut mest framgångsrika reformer, infördes. Socialdemokraterna hoppades nog på att familjeveckan skulle upplevas som något liknande, en reform för att hjälpa småbarnsföräldrar i kläm mellan arbete och familj. Men det finns en betydande skillnad mellan Moderaternas och Socialdemokraternas politik. Moderaterna lyckades förankra sina reformförslag i en berättelse och ett sammanhang, det gjorde inte S.

Under den kommande mandatperioden kommer de första stegen tas för att genomföra en förkortad variant av familjeveckan, tacka Januariöverenskommelsen för det. Och reformen som ingen önskade blev allt annat än gamechanger.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.