EPP är som det ska vara

Ledare Artikeln publicerades

Med Orbáns parti avstängt från EPP är partigruppen vad den ska vara - en grupp med den tyska kristdemokratin i centrum.

Med exkluderingen av Fidesz stärks den kristdemokratiska prägeln på EPP.
Foto: Markku Ulander
Med exkluderingen av Fidesz stärks den kristdemokratiska prägeln på EPP.

På onsdagskvällen kom så beslutet; det ungerska regeringspartiet Fidesz stängs av från den kristdemokratiskt dominerade partigruppen EPP där både Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

Trots att röstsiffrorna, 190-3, vittnar om det överväldigande avståndstagandet från premiärminister Victor Orbáns regeringsparti framställde han sig i en slags presentation av alternativa fakta senare som segrare i - partiet är ju inte uteslutet. Men efter att ha pekat ut sina motståndare med udden riktad mot svenska moderater och kristdemokrater som ”vänsterliberala” lär han inte ha stärkt sina aktier hos EPP-gruppens medlemmar.

Det finns ett realpolitiskt svar till att Fidesz fått vara kvar i gruppen. Kalkylen från de tyska kristdemokraterna CDU som står mycket långt från partiet har varit att ett uteslutande skulle driva Ungern österut, mot Ryssland och Moskva. Därför är det mycket förvånande att liberalernas toppkandiddat Said Abdu nu talar om att utesluta Ungern från EU.

Men en partigrupp måste ytterst hållas samman av gemensamma värderingar - inte av realpolitik. När Fidesz öppet motarbetar EPP:s värden och andra medlemspartier håller inte maktansatsen längre.

Svenska moderater och kristdemokrater har varit drivande i arbetet mot att marginalisera och stänga av Fidesz. Det vittnar om att enskilda parlamentariker och kandidater har betydelse i Europapolitiken.

Och nu är vi tillbaka till tiden före Fidesz radikalisering. Till tiden då tillhörigheten till det kristdemokratiska EPP, senare förstärkt med konservativa partier, bara var en stor tillgång för svenska moderater och kristdemokrater.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.