En M+KD-budget för hela Alliansen kan bli Sveriges

Ledare Artikeln publicerades

”Det konservativa blocket” prioriterar välfärden. Så var det med det.

Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) förenas bakom en gemensam budget.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) förenas bakom en gemensam budget.

Under hösten har det talats om ett ”konservativt högerblock” i riksdagen i termer som om välfärdens fiender skulle ha förenat sina mörka krafter. Liberal-konservativ-skiljelinjen som sakpolitiskt överdrivs fungerar som något av en god-ond dimension i politiken.

Det ligger nu ingen motsättning mellan konservativa värden eller för den delen högerpolitik och sociala välfärdssatsningar. Men orden har också använts för att dela upp borgerligheten. Som om M och KD vill närma sig SD och distansera sig från de (forna) kusinerna i alliansen.

Det är långt från den bilden av Moderaterna och Kristdemokraterna till de nu presenterade huvudlinjerna i partiernas gemensamma budget. I budgeten kombineras stora KD-satsningar på kvalitet i välfärden (barnomsorg, äldreomsorg och sjukvård) med moderata prioriteringar på lägre skatter, samt ökade resurser till polis och försvar.

Som största parti har Moderaterna kompromissat mest och visat inte bara KD utan även Liberaler och Centerpartister att allianslinjen ligger fast. KD fick också för traditionella väljargrupper betydelsefulla gåvoavdrag åter samtidigt som biståndsmålet nås. Centern kan å sin sida från förhandlingarna med Socialdemokraterna notera att M+KD introducerar ett paket för landets hårt ansatta jordbruk.

Sverigedemokraterna deklarerade att partiet kommer att rösta för budgeten som därmed kan bli styrande för Sverige nästa år. Då hör det till bilden att SD fick svälja ett oförändrat bistånd och mer pengar till kyrkor och samfund - som partiet alltid brukar vara emot.

Den första budgeten anger inriktningen för den kommande mandatperioden och kan därför sägas vara den viktigaste.

Men budgeten är något av en sista utsträckt hand från moderater och kristdemokrater till liberaler och centerpartister. ”Visst ska ni väl rösta på ett förslag som baseras på det vi varit överens om? lyder frågan till Annie Lööf och Jan Björklund.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.