En fråga som också borde utredas

Ledare Artikeln publicerades

Familjeåterföreningen som planeras är inte lika med att gränserna öppnas. Men även denna fråga borde stå på den långa utredningslistan.

Familjeföreningar är rätt - men kostar.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Familjeföreningar är rätt - men kostar.

45 utredningar har någon räknat till som nämns i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Miljöpartiet. Det lär bli strid om hur utredningsdirektiv ska skrivas. I uppgörelsen framgår det att strandskyddet ska stärkas samtidigt som det ska bli lättare att bygga. Äganderätten till mark och skog ska stärkas samtidigt som antalet naturreservat ska bli fler.

En fråga som partierna är överens om och som inte ska utredas är däremot en av de stora förändringarna; anhöriginvandringen. I valrörelsen talade Stefan Löfven om att Sverige ska hålla sig till EU:s miniminivå när det gäller migration. Då skulle Sverigedemokraternas stoppas med en tuff migrationspolitik.

Nu ska istället de som kom sedan den tillfälliga asyllagen infördes som alternativt skyddsbehövande få samma möjligheter som till familjeåterföreningen som flyktingar. Det berör främst de som kommit från det krigshärjade Syrien.

Förändringen är dock en fråga om en lättnad för familjeåterförening - inte en total öppning för anhöriginvandring. Vilket sällan sägs.

Även flyktingar som har rätt till familjeåterförening omfattas enligt den tillfälliga lagen av försörjningskrav i de flesta fall. Det betyder att de alternativt skyddsbehövande från Syrien måste ha arbete för att exempelvis hustru och barn ska kunna komma till Sverige.

Kravet är visserligen lågt satt. En ensamstående vuxen ska efter att ha betalat sin bostad ha minst 4814 kronor kvar i plånboken. Det är inte mycket kvar till att betala hemförsäkring, mat och telefon. Det är svårt att förstå hur detta ringa ekonomiska krav förenas med att Migrationsverkets samtidigt ställer krav på bostadens ”tillräckliga storlek och standard”.

För den nya regeringsgruppen blir det svåra utmaningar. Fler ska komma, samtidigt som regeringen också föreslår att nyanlända inte ska kunna flytta till eget boende i vissa utsatta områden. Det är en rimlig tanke för att undvika segregation men svår att praktisera när antalet anhöriginvandrare ökar och det råder bostadsbrist.

Antalet ””anhöriginvandrare ”som kommer ska inte överdrivas. Migrationsverket talar om en ökning från 20 000 till 28 000 under en treårsperiod samtidigt som antalet asylsökande också kan öka med uppemot 1000 personer om året.

Men notan skickas samtidigt till kommunerna. Anhöriginvandrare omfattas i dag visserligen av etableringsinsatserna från Arbetsförmedlingen men en inte alltför djärv hypotes är att det blir kommunalt ekonomiskt bistånd som kommer att stå för en huvudsaklig del av gruppens försörjning.

Det är här uppgörelsen är för vidsträckt. Den ökar invandringen utan att samtidigt innehålla en idé om hur kostnaderna inte ska skena iväg igen.

Även en M/KD-regering hade tvingats att anpassa sig till Liberalernas och Centerns hållning i frågan. Kristdemokraterna gick ganska naturligt som ett parti med ”familjevärden” och barnets bästa på agendan till val på familjeåterförening.

Nyanlända lär för övrigt integreras bättre om de får leva med sin familj: Mamma, pappa och barn hör samman.

Till det kommer insikten om att ingen tror att många av de som fått tillfälliga uppehållstillstånd kommer att återvända till Syrien. Domen i Migrationsöverdomstolen som i november slog fast att tillämpningen av lagen i ett enskilt fall stått i strid med rätten till familjeliv tvingar också fram en politisk översyn av reglerna.

Men i migrationspolitiken måste övertygelse och ansvar förenas. Den som öppnar för fler i mottagandesystemet har också att presentera en plan hur de ska etableras. Det är den som saknas.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.