Kultur

Van Gogh Alive är slottets största satsning hittills

Kalmar Artikeln publicerades

Nu kommer van Gogh till Kalmar. Efter storsatsningen på Leonardo Da Vinci är det dags för en ännu större satsning.

Foto: Pressbild

I en digital storsatsning presenterar slottet i sommar van Goghs färgstarka och välkända måleri. Klivet in i Förbrända salen blir klivet rakt in i Vincent van Goghs färgsprakande värld. I en digital färgeruption till musik presenteras van Goghs måleri på väggar, golv och tak.

Fakta

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh föddes 30 mars 1853 i en nederländsk överklassfamilj. Idag anses han vara en av de mest inflytelserika konstnärerna i västerländsk konsthistoria.

Han skapade 2100 verk under lite mer än ett decennium. De flesta under de två sista levnadsår.

Som ung arbetade han som konsthandlare. Han vände sig sen till religionen och tillbringade en tid som missionär i södra Belgien.

Började måla 1881 efter att ha flyttat tillbaka till sina föräldrar. Stöddes av sin yngre bror Theo.

Under ett psykiskt sammanbrott 1888 skar han bort en bit av sitt vänsteröra och gav det till en prostituerad.

Den 27 juli 1890 sköt han sig i bröstet med en revolver. Han dog två dagar senare. Under sin livstid sålde han en enda målning. Ansågs vara en galning. Blev berömd efter sitt självmord.

Visa mer...

– Den här gången utnyttjar vi mäktigheten i Förbrända salen och dess storslagna rymd, säger slottschefen Mimmi Mannheimer.

Van Goghs målningar kommer att täcka salens väggar och golv i en ständigt föränderlig digital loop på 37 minuter. Efter pappersklipp, glas, 1500-talsmode och allgeniet Da Vincis värld, är det dags för måleri.

Fakta

Van Gogh Alive - The Experience

Vad: Digital vandringsutställning av Van Goghs måleri. Tidigare visad på mer än trettio platser i världen.

Var: Kalmar slott

När: 27 maj - 29 september 2019

Producerad av: Grand Exhibitions som också producerade sommarens Leonardo Da Vinci-utställning.

Visa mer...

– Van Gogh målade under sitt  korta liv - framför allt under de två sista åren - 2100 verk. Nu har den välkända bildskatten översatts i ett digitalt verk som låter oss stiga rakt in i hans bildvärld, säger en glad Mimmi Mannheimer som redan för ett par år sedan började fundera på en ljus- och ljudutställning på slottet.

– Jag har stor respekt för Kalmar slott som utställningsrum. Vi vill också att slottet ska utmanas. Den här gången sker det genom en teknik rejält mycket yngre än Förbrända salen.

Van Goghs färgstarka och intensiva målningar kommer genom den digitala tekniken att omfamna besökaren. Det blir både fullskaliga målningar och många detaljer.

– Det här är ett helt nytt sätt att uppleva van Goghs måleri, säger Mimmi Mannheimer. Målningarna kommer att omge besökarna, nästan överrumpla dem. Dessutom är musiken vald med stark känsla både för lugn och dramatik. Upplevelsen blir närmast meditativ när målningarna glider i och ur varandra över väggar och tak. Det här är ett helt nytt sätt att presentera en redan älskad konstnär. Det är en presentation både av målningar, fotografier och texter .

I samband med utställningen presenteras också ett barnprogram, flera föreläsningar och kanske också ett van Gogh-rum, hans berömda sovrum med sängen, stolarna och det lilla bordet.

– Löser vi det tekniskt kommer en van Gogh-målning också att pryda en av slottets fasader och dessutom ska vi förstås plantera massor av solrosor, säger Mimmi Mannheimer.

Van Gogh Alive - The Experience med Sverigepremiär i Kalmar, är slottets största satsning hittills. Den kostar cirka fyra miljoner. Två miljoner är en grundavgift.

– Da Vinci-utställningen blev en succé. Så vi har lite på kistbotten. Dessutom har vi på tio år nästan fördubblat antalet besökare från 59 270 stycken 2008 till 112 000 förra året. Entréavgifterna har ökat från fyra till tolv miljoner. Vi vill fortsätta att bjuda Kalmarborna på spännande och innovativa utställningar som bara kan ses i Kalmar och vi vill locka besökare från hela Sverige, säger Mimmi Mannheimer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.