Kultur

Draken & Skytten får ny form och flyttar

Kultur Artikeln publicerades

Den lokalhistoriska krogshowen Draken & Skytten får ny form och flyttar till Kalmar läns museum.

I fokus är ett spektakulärt brott.

Daniel Alleved och Niklas Hellström då de körde Draken & Skytten på Kalmar slott.
Foto: Pressbild
Daniel Alleved och Niklas Hellström då de körde Draken & Skytten på Kalmar slott.

Krogshowen Draken & Skytten, som baseras på lokalhistoriska händelser, flyttar från Kalmar slott till länsmuseet i Kalmar. Showen har dessutom stöpts om till att vara en berättarkväll med livemusik.

Artisten Daniel Alleved får nu sällskap av berättaren och museipedagogen Pia-Lena Björnlund och musikern Josef Appelqvist.

Berättelsen utspelar sig på sommaren 1661 då två unga adelsmän, Gustaf Adolf Skytte av Duderhof och Gustav Drake av Hagelsrum, samt en 15 man stark besättning ger sig ut på en till synes oskyldig seglats mot England. Någonstans på vägen ändras dock planerna och resan förvandlas till en mardröm som lämnar död efter sig.

– Det ska bli kul att få berätta hela den sanna historien. Varje gång vi framför föreställningen slås jag av hur osannolik och skruvad den är, säger Daniel Alleved.

Draken & Skytten ges på länsmuseet helgen 15 och 16 februari samt helgen 29 och 30 mars.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.