Kultur

Dokumentär om Kalmar Nyckel kan få Emmy-pris

KALMAR Artikeln publicerades
Den fullskaliga kopian av Kalmar Nyckel i hemmahamnen i Wilmington.
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Den fullskaliga kopian av Kalmar Nyckel i hemmahamnen i Wilmington.

Den amerikanska dokumentären The Forgotten Journey om Kalmar Nyckel har nominerats till en regional Emmy. Prisutdelningen sker vid en gala i Philadelphia på lördagen.

Under 1600-talet seglade Calmare Nyckel över Atlanten åtta gånger. I Kalmars vänort Wilmington finns en fullskalig kopia av skeppet och Barometern har tidigare berättat om dokumentären som nyligen spelats in ombord.

Nu har filmen chans att vinna pris på den regionala Emmy-galan som täcker film- och tv-produktion i mellersta USA.

– Vi är stolta över att vara nominerade i den mycket prestigefulla och konkurrenskraftiga dokumentär-kategorin, säger producenten Nancy Glass i ett pressmeddelande.

I höstas var organisationens utbildningschef Samuel W Heed på besök i Kalmar. Han passade då på att visa filmen för Cis-elever.

– Även om det är en lågbudgetfilm jämfört med Hollywood har vi haft massor av experter inkopplade, både svenska och amerikanska. För det är inte så många som vet hur det var att segla och leva på ett skepp på den tiden, sa han då till Barometern.

Han hoppades också att dokumentären skulle sändas på svensk tv under 2018.

 

Se filmens trailer här:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.