Kultur

Dödsdansen spelas i Kalmarsalen

Kalmar Artikeln publicerades
Lena Endre, Mikael Persbrandt och Thomas Hanzon gör rollerna i Strindbergs äktenskapsdrama Dödsdansen som kommer till Kalmarsalen i november.
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT
Lena Endre, Mikael Persbrandt och Thomas Hanzon gör rollerna i Strindbergs äktenskapsdrama Dödsdansen som kommer till Kalmarsalen i november.

Maximteaterns kritikerrosade uppsättning av Dödsdansen med Lena Endre, Mikael Persbrandt och Thomas Hanzon ger sig ut på en Sverigeturné som bland annat gästar Kalmar.

Stefan Larsson har regisserat och Mikael Persbrandt, Lena Endre och Thomas Hanzon spelar de tre rollerna i Maximteaterns uppsättning av August Strindbergs äktenskapsdrama Dödsdansen. Efter mer än 60 utsålda föreställningar på Maximteatern, ett stenkast från Strindbergs hem, ger sig skådespelartrion ut på en Sverigeturné med föreställningen och den 8 november ges den i Kalmarsalen.

Biljetterna är släppta.

Handlingen i Dödsdansen kretsar kring artillerikaptenen Edgar och hans hustru, före detta skådespelerskan Alice. De lever tillsammans i ett bottenfruset äktenskap sedan många år. Paret plågar varandra som en del i den dagliga rutinen och är den andres fångvaktare, isolerade som de är på en befästningsö lång ut i skärgården. När Kurt, en släkting från Amerika kommer på besök bryts dödläget och tjugofem års bitterhet kommer i dagen.

August Strindberg skrev Dödsdansen år 1900 på endast sex veckor och förberedde därefter uruppförandet av den världsberömda pjäsen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.