Kultur

Dockan Signe gör comeback på länsmuseet

KALMAR Artikeln publicerades
Skådespelaren Lasse Sonnesjö med dockan Signe.
Foto: Anders Johansson
Skådespelaren Lasse Sonnesjö med dockan Signe.

Den populära dockan Signe från Byteaterns föreställning om Kalmarsyskonen Signe och Henning Kullzén ställer sig i rampljuset igen. Nästa fredag syns hon i en uppläsning av den kritikerrosade föreställningen.

Skådespelaren Lasse Sonnesjö packade ner sin populära docka Signe när han gick i pension från Byteatern i fjol. Men nu är dockan med sin lite barska uppsyn i farten igen. Fredag, den 22 mars, arrangeras en uppläsning av En stund på jorden om Kalmarsyskonen Signe och Henning Kullzén på Kalmar läns museum.

– Jag och Ingela Trulsson-Sonnesjö kommer att läsa pjäsen, det blir lite som radioteater publiken får lyssna och skapa sina egna bilder. Signe, som skapades av Bodil Göransson, dyker upp i andra akten och får läsa sina repliker, säger Lasse Sonnesjö.

Byteatern spelade över hundra föreställningar av pjäsen En stund på jorden mellan 2009 och 2010.

– Jag satt och skrev mycket av pjäsen på Länsmuseet. Henning Kullzéns dagböcker finns på länsmuseet och därför satt jag mycket där och jobbade. Det känns roligt att komma tillbaka och läsa upp pjäsen tio år senare, säger Lasse Sonnesjö.

”En stund på jorden är ett stycke underbar lokalhistoria. Men även för de utan minnen av syskonen Kullzén är föreställningen ett fantastiskt porträtt av ett udda och många gånger sorgligt syskonpar”, skrev Barometern-OT:s recensent Karolina Ekstrand om En stund på jorden när den fick premiär.

Signe Kullzén drev en pappershandel och Henning Kullzén ett antikvariat i det hus på Kaggensgatan i Kalmar där de även bodde fram till 1985 då de avled med bara några månaders mellanrum. Inga pengar i världen kunde förmå syskonen att sälja den gamla gården när Domus skulle byggas i början av 1960-talet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.