Den som ger beskattas

Ledare Artikeln publicerades

Den anställde som ger sin julgåva till välgörenhet blir beskattad. Skattesystemet uppmuntrar inte givande till den nödställde.

Så här inför julen gäller det att hålla rätt på skattereglerna.

Donationer kan bli dyra.
Foto: Patric Söderström
Donationer kan bli dyra.

En julgåva från arbetsgivaren till den anställde får exempelvis inte vara värd mer än 450 kronor.

I annat fall - om gåvan är värd - 500 kronor är hela gåvan skattepliktig.

Det kan förstås. I andra fall skulle julgåvor bli en skattefri förmån vilket säkerligen skulle utnyttjas av någon.

Men också skattesystemet skapar viss stress inför helgen.

Den som själv begär att arbetsgivaren ska sätta in värdet av gåvan till en välgörenhetsorganisation får nämligen betala skatt på hela värdet av gåvan.

Arbetsgivaren kan välja att istället för att de anställda julklappar skicka en gåva till en välgörenhetsorganisation. Då behöver ingen betala inkomstskatt. Men också på denna punkt motverkar skattesystemet oegennyttigt stöd.

Julgåvor till anställda är nämligen avdragsgilla för arbetsgivaren. Gåvor till behövande är det däremot inte.

Mönstret att välgörenhet beskattas känns igen. Den rödgröna regeringen avvecklade avdraget för gåvor - samtidigt införde den ett avdrag för medlemsavgift till fackföreningar .Det må vara att man kan ha olika uppfattningar om att donationer ska uppmuntras eller inte av skattesystemet, men inte ska skattesystemet bestraffa den som avstår en gåva till den behövande.

 

'

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.