Kultur

De här fyra ska leda Melodifestivalen

Stockholm Artikeln publicerades

Sarah Dawn Finer, Eric Saade, Kodjo Akolor och Marika Carlsson – det är programledarna för Melodifestivalen 2019.

– Vi känns lite som en syskonskara, säger Finer.

Eric Saade, Sarah Dawn Finer, Marika Carlsson och Kodjo Akolor är programledare för Melodifestivalen 2019.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Eric Saade, Sarah Dawn Finer, Marika Carlsson och Kodjo Akolor är programledare för Melodifestivalen 2019.

I fjol ledde David Lindgren Melodifestivalen ensam – i år har SVT valt att satsa på hela fyra programledare. Komikern Marika Carlsson, som bodde i Mönsterås som barn, artisten Eric Saade, komikern och programledaren Kodjo Akolor samt artisten och programledaren Sarah Dawn Finer.

– Det här är ju någonstans att sluta cirkeln och det känns väldigt roligt, säger Eric Saade, som tävlat i Melodifestivalen tre gånger och vunnit den en gång.

Fakta

Årets programledare

Sarah Dawn Finer, född 1981, artist och programledare som både tävlat i och lett Melodifestivalen. Har på senare år synts i SVT-program som Så ska det låta och Sarah’s sound of musicals.

Eric Saade, född 1990, artist som tävlat i Melodifestivalen flera gånger och vunnit en gång, med Popular 2011. Medverkade i fjol i TV4:s Så mycket bättre.

Marika Carlsson, född 1973, komiker som medverkat i tv-program som Parlamentet, Bäst i test och Syrror. Har två gånger utsetts till årets kvinnliga komiker på Svenska standupgalan. Bodde några år i Mönsterås som barn.

Kodjo Akolor, född 1981, komiker och programledare som kanske främst är känd från Morgonpasset i P3. Har också gjort tv-program och flera gånger varit programledare för Musikhjälpen.

Visa mer...

Även Sarah Dawn Finer har stor Melodifestivalvana – hon har tävlat flera gånger och dessutom lett tävlingen, 2012 tillsammans med Gina Dirawi och Helena Bergström.

Hon ser inga problem med att stå vid sidan om och se andra artister tävla.

– Jag har ju de senaste åren gjort en karriär i tv av att stå och titta på andra och jag måste säga att det är fantastiskt. Vi får ju göra en annan sorts underhållning också, vi får ju många fler chanser under sex veckor än de tre minuter man får när man tävlar som artist, säger Sarah Dawn Finer.

Marika Carlsson, som bland annat utsetts till årets kvinnliga komiker, berättar att hon "tjatade sig in" i Melodifestivalen under Diggilooturnén i somras, där även schlagergeneralen Christer Björkman medverkade.

– Jag tänker att det här är så mäktigt. Det är liksom allt som man kan tänka sig att få utmaning kring. Det är musik, det är underhållning, det ska skojas, det är tävlingsmoment, det är nerver. Att bara få vara en liten del av det är så enormt stort, säger Marika Carlsson.

Även Kodjo Akolor har drömt om att få göra Melodifestivalen.

– Ja, det kan man säga. Jag älskar underhållning och det här är väl det största underhållningsprogrammet man kan göra. Utifrån det har man tänkt att det skulle vara väldigt fett att få göra det och testa vilket utrymme som finns i formatet, säger han.

Du är ju känd för att improvisera, tror du att det kommer att finnas något utrymme för det i Melodifestivalen?

– Det kommer ju att vara live så något oväntat kommer ju definitivt att hända.

De senaste åren har det varit en hel del gnäll på Melodifestivalens manus och innehåll i tidningar och sociala medier. Det är inte något som utmanar nästa års programledare.

– Alla vi är så bra och om vi då gör det som vi är så bra på – då kommer det inte att bli fel, säger Eric Saade.

Sarah Dawn Finer berättar att man inför 2019 ska försöka hitta en varm, kärleksfull och familjär ton i programmet.

– Och vi har redan nu känt att vi är lite som en syskonskara av den brokigaste men mest underbara typen. Så jag tror att den här konstellationen kommer att ge resultat. Om vi tycker om det vi gör kommer förhoppningsvis andra att tycka om det vi gör, säger hon.

Melodifestivalen 2019 inleds i Göteborg den 2 februari och avslutas med final i Stockholm den 9 mars.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.