Säkra självständigheten på Svenska kraftnät

Ledare Artikeln publicerades

Uppgifterna om att Svenska kraftnät förhalat information om prishöjningar för att gynna regeringen låter som hämtade från en illeberal stat.

Den 15 augusti - mindre än en månad inför valet - lovade energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan på en presskonferens ”sänkta elnätsavgifter”. Med upp till 21 procent skulle avgifterna sänkas för de kunder som betalade mest, underströk statsrådet.

Tog Svenska kraftnät ställning för den rödgröna regeringen i valet?
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Tog Svenska kraftnät ställning för den rödgröna regeringen i valet?

På Svenska Kraftnät vållade beskedet djup oro. Affärsverket brukar presentera nätavgifterna på stamnätet till elbolagen under augusti månad - och för 2019 skulle den uppgå till 15 procent. Beskedet från Svenska kraftnät skulle därmed urholka regeringens löften. Generaldirektören Ulla Sandborgh slog då fast att elnätshöjningarna skulle kommuniceras efter valet. Efter interna påtryckningar skickades uppgifterna till slut ut.

Så gick det till enligt Dagens Nyheter som också avslöjat hur affärsverkets nuvarande generaldirektör vänt sig till vänner när det gällt dyra konsultinköp.

Det låter som en nyhet från någon så kallad illeberal stat där rättsstatens värden urgröps, där vänskapskorruptionen frodas och där regeringspartierna har vuxit samman med statsmakten. För inte kan det väl vara i Sverige.

Svenska kraftnät är ett affärsverk - en märklig hybrid mellan det affärsmässiga bolaget och den lagstyrda och helt opolitiska förvaltningen. Generaldirektören kommer från näringslivet - vilket många skulle hävda innebär att hon saknar politiska lojaliteter och därmed har större integritet. Men den som inte är skolad i ämbetsmannaanda och förvaltningsjuridik kan också få svårare att hävda affärsverkets autonomi. Marknadsideal är inte bättre än politisering för förvaltningen.

Det oroande är att klassiska ämbetsmannaprinciper också förfaller ha försvagats. När 300 anställda på regeringskansliet vände sig mot en alliansregering med ”SD-stöd” visade det sig att tjänstemannakulturen inte alls satt i väggarna.

Om idealen om saklighet, opartiskhet och oförvitlighet inte hedras i statsförvaltningens hjärta lär de tyna bort innan de skulle spridas allra längst ute till myndighetskroppens yttersta organ där intäktsmaximering blandas med förordningar och där lojaliteten är hårt knuten till den överordnade uppdragsgivaren, S-ministern.

Ordföranden i näringsutskottet, moderaten Lars Hjälmered tog rätteligen upp upp frågan och krävde korten på bordet. Vad ska regeringen göra?

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan offentliggjorde klockan 19:00 på torsdagskvällen att generaldirektören på fredagen kallas upp till departementet. Den snabba reaktionen är avgörande för att återställa förtroendet.

Om Sandborgh saknar mycket goda förklaringar till sitt agerande lär hon då få lämna sitt uppdrag. I annat fall urholkas förtroendet för både självständig förvaltning och den (övergångs)regering som styr riket.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.