Centern vill vara både regering och opposition

Ledare Artikeln publicerades

Annie Lööf kräver att Socialdemokraterna ska bedriva borgerlig politik utan att hon själv vill ingå i regeringen.

Efter att ha fällt statsminister Stefan Löfven och sedan röstat nej till M-ledaren Ulf Kristersson ställer nu centerledaren Annie Lööf en lång rad långtgående krav för att släppa fram Löfven som statsminister. Eller snarare för att komma ut ur det hörn hon själv målat in Centern i.

Vill styra regeringen från riksdagen.
Foto: Tove Eriksson/TT
Vill styra regeringen från riksdagen.

I praktiken krävs att Löfven ska driva borgerlig allianspolitik utan att Centern som större borgerligt parti ingår i regeringen. Centern vill vara opposition och regeringsunderlag ppå en och samma gång.

Socialdemokraterna ska tvingas välja - antingen kompromissar ni för att stoppa SD - eller så blir det extraval som SD kan vinna.

Löfven har dock en förhandlingsfördel. Lööf och Björklund har ju i riksdagen sagt nej till en M-ledd regering - inte beroende på dess politik- utan på att den skulle vara beroende av SD. Alltså finns det inget alternativ till Löfven enligt Centerns logik - även om Vänsterpartiet får ett visst inflytande över regeringen i riksdagen.

De hårda kraven på att Socialdemokraterna möjligen ensamma ska driva en politik med stark centerslagsida är parlamentariskt komplexa.

För väljarnas del skulle ansvarsfrågan kompliceras om ett parti med så långtgående inflytande över regeringsmakten samtidigt inte ingår i ministären. Statsråd skulle om listan accepteras tvingas att driva en politik de själva inte tror på.

Stefan Löfven tar dock bollen väl medveten om att förhandlingsmaskineriet har börjat att snurra. Om Centerns mål är att å ena sidan sträcka ut en hand som S kan greppa och å andra sidan i vart fall framstå som annat än nejsägare i regeringsfrågan får Stefan Löfven nu möjligheten att ta det politiska initiativet.

Listan ska ses som början på en förhandling och det är oklart exakt vad egentligen Centern kräver för att släppa fram en socialdemokratisk regering.

En löfteskatalog i en regeringsförklaring kan som bekant vara tämligen fluffig.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.