Kultur

Brittiska pubar, mycket te och mysko mat i nygammal deckare

bokrecension Artikeln publicerades
Peter Robinson.
Foto: Caroline Andersson
Peter Robinson.

Peter Robinsons Yorkshire är miljön för denna nygamla Alan Banks-deckare. Och visst har den sin charm, tycker recensenten Mats Palmquist.

En hängiven man

DECKARE

Författare: Peter Robinson

Översättning: Jan Malmsjö

Förlag: Forum

Jag har för länge sedan tappat räkningen på Peter Robinsons böcker om kommissarie Alan Banks. Dessutom har de kommit ut lite huller om buller när det gäller kronologin. ”En hängiven man” är den andra boken som skrevs i serien och kom redan 1988, men först nu på svenska. Och jag kan raskt konstatera att den är klart bättre än den allra första Banks-boken, ”Ur askan i elden”, som kom på svenska förra året.

Det nordengelska landskapet bildar fond åt ett mord på en omtyckt och respekterad historieprofessor. Allt känns väldigt brittiskt med många mysiga pubar, mycket te och mysko mat. Men här är absolut grunden lagd till Peter Robinsons popularitet, med charmen och persongalleriet även om det trots allt mest är en bok för de redan Robinsonfrälsta.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.