Brev till ledarsidan: Hyresgästerna kommer först

Brev till ledarsidan Artikeln publicerades

Hyresförhandlingar kommer aldrig tillåtas bli en del av ett politiskt spel, skriver Björn Johansson, Hyresgästföreningen.

I Barometerns ledare ”Hyresgästerna ska inte betala för regeringsbildningen” påstår Daniel Braw att Hyresgästföreningen har gått med på ”ovanligt höga hyreshöjningar” i syfte att visa att det inte finns behov av politiska åtgärder. Detta stämmer inte.

Hyresförhandlingar kommer aldrig tillåtas bli en del av ett politiskt spel. Hyresgästföreningens mål med varje förhandling är att nå en överenskommelse som ger så rimliga hyreshöjningar som möjligt.

Hyresgästföreningen bedriver opinionsbildning i de frågor som är viktiga för medlemmarna, bland annat i frågan om marknadshyror. När det gäller hyresförhandlingarna har vi inget annat för ögonen än att hyresgästerna ska få så rimliga höjningar som är möjligt. Vi kommer från en period med historiskt låga höjningar och ser nu att nivåerna ökat lite med bakgrund av det ekonomiska läget, höjda räntor får effekt på hyrorna.

Om vi ser till fakta kring årets förhandlingar går det att konstatera att i till exempel Oskarshamn kom Hyresgästföreningen överens med Byggebo om en hyreshöjning på 0,99 procent. Detta är visserligen något högre än förra året, men historiskt är det en ovanligt låg hyreshöjning.

I övriga kommuner i Kalmar län landade överenskommelserna på mellan 0,7 procent i Torsås, och 2,16 procent i Mörbylånga. Några av dessa ligger visserligen på en något högre nivå än förra året, men detta är ändå mycket låga höjningar om man ser längre tillbaka än de senaste åren.

Skillnader i hyreshöjningar mellan olika kommuner beror helt enkelt på att förhandlingarna är lokala och att kostnaderna för att bedriva bostadsverksamheten ser olika ut. Det kan till exempel handla om taxor och avgifter som ofta skiljer sig stort.

Många berördes av diskussionerna runt regeringsförhandlingarna. Det är rimligt då det på många sätt skapade oro, inte minst för Hyresgästföreningens medlemmar. Oro skapar lätt missförstånd. Hyresförhandlingar kommer aldrig att tillåtas få vara en del av ett politiskt spel.

Alla människor har rätt till ett tryggt boende och det ska alla parter vara både medvetna och varsamma om.

Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.