Annons

Bitterljuv pärla om förintelsen och förtryck

Hanna Kralls senaste bok ”Vit Maria” är en plågsam och njutbar pärla om bödlar, offer och människor, skriver recensenten Maria Ehrenberg.
Bokrecension • Publicerad 15 december 2018
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Hanna Krall
Hanna KrallFoto: Ersatz förlag

Den polska journalisten och författaren Hanna Kralls ”Vit Maria” är en pärla, plågsam och njutbar på samma gång. Njutbar eftersom den litterära stilen är både intrikat och variationsrik med stor träffsäkerhet när det gäller ordens valörer (en stor del av detta måste självklart tillskrivas den svenska översättaren Julian Birbrajer).

Plågsam eftersom ämnet i sig är ett av vår historias mest förfärliga och oförståeliga; förföljelsen och mördandet av judar under andra världskriget. Samt nästa totalitära regims – kommunismens – förföljelse av alla medborgare.

””Vit Maria” är en pärla, plågsam och njutbar på samma gång”

Krall använder sig av en självbiografisk ”urscen” som igångsättare, gången när Kralls mamma bad ett kristet par bli gudföräldrar åt hennes dotter vid det kristna dopet – för att undgå förföljelse. De vägrar eftersom de inte kunde ljuga inför Gud. Krall klarade sig eftersom fyrtio personer hjälptes åt att gömma henne på olika ställen under nazismens förintelse av judar. Många av hennes släktingar gjorde det inte. Men vad hände med alla dem som gömde henne – och de som inte gjorde det? Krall letar i arkiv, dokument, tidningslägg och samlar i denna bok fleras öden. Det blir en rundmålning av bödlar, offer och människor som bara vill odla sin trädgård. Vissa scener ohyggliga, andra visar hur människor trots allt överlever det mest förfärliga.

Maria EhrenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons