Annons

Bäst just nu: Nöjespanelen tipsar

Bland veckans tips hittar vi en livscoach som ser livet från den mörka sidan, en provocerande dokumentär och en riktigt spännande deckare.
Publicerad 25 januari 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Möte med en förgörande livscoach

Seriebok: Tänk positivt annars kan du dö. Av Marie Tillman.

Otillräcklighet, osäkerhet, tvivel och självhat. Det och mycket mer har karaktären Livscoachen att erbjuda. Den till formen mysiga skuggfiguren ledsagar engagerat sin utvalda människa in i nattsvarta tankar. Varje försök till positivt tänkande avvärjs brutalt av Livscoachen som matar på med negativa förhållningssätt.

Annons

Marie Tillman har sedan 2016 haft sin serie Livscoachen i tidningen Metro varje vecka. I boken Tänk positivt annars kan du dö har Tillman samlat ihop publicerade och opublicerade teckningar och det är ohyggligt mörkt och ytterst underhållande. Igenkänningen är i många fall hög och jag lider med den stackars människan som dukar under när Livscoachen sätter i gång.

Kim Ustamujic Johansen

Världskänd opera visas på duk

Carmen
CarmenFoto: Marty Sohl

Opera på bio: Carmen. Visas den 2 februari på Folkets hus i Borgholm, Folkets park i Oskarshamn och Kultur på duk i Västervik.

Alla känner Carmen! Bizets verk från 1875 hör till en av världens mest framförda operor och även om du inte själv har sett den på scen har du nog hört många av dess arior - Habanera, Seguidilla, Toreadorsången.

På The Metropolitan Opera i New York ges en storslagen version, som lockat fulla salonger (Met har 3 800 sittplatser) i flera år.

Berättelsen är förlagd till spanska inbördeskriget och Clémentine Margaines Carmen, Roberto Alagnas Don José och Aleksandra Kurzaks Micaéla har röster som bär ända upp till femte balkong. Om en vecka kan du se och höra dem live, direkt från Met, på duk i Borgholm, Oskarshamn och Västervik.

Anna Hedelius

Festivalen som blev en totalflopp

Dokumentär: Fyre: The Greatest Party That Never Happened. Visas på Netflix.

Annons

Historien om en ung entreprenör och en avdankad rappare som arrangerar en jetset-festival i Bahamas för att saluföra en ny app är som att se en tågkrasch i slowmotion.

Vad som skulle bli en bikini-backanal för Instagram-eliten urartar till ett sorts Flugornas Herre med hundratals blåsta bildbloggare i huvudrollerna och slutar i FBI-utredningar om bedrägeri.

Jo, att se världsfrånvända karriäristers vidlyftiga visioner grusas av verklighetens logistiska utmaningar framkallar en morbid skadeglädje, men samtidigt är deras arrogans och likgiltighet för kaoset de lämnar efter sig provocerande.

Dokumentären utmynnar i en syrlig kritik av influencer-ekonomins glättiga ytlighet.

Markus Pedersen

Spänning som håller till slutet

Deckare: Ristat i hud. Av Ashley Dyer (LB-förlag).

Taggmördaren håller sina offer vid liv i flera veckor och tatuerar deras kroppar minutiöst med hjälp av vassa taggar från växter. När ansvarige kommissarien Gerg Carver hittas skjuten i sitt hem skakas utredningsgruppen om och kollegan Ruth Lake börjar nysta i det senaste mordet på egen hand. Flera trovärdiga mördare dyker upp men en efter en avpolletteras de vilket gör att spänningen håller i sig ända fram till slutet. Bakom pseudonymen Ashley Dyer återfinns författaren Margaret Murphy och kriminalteknikern Helen Pepper. De har skapat en välskriven och lurig deckare som enligt förlaget är den första i en serie om kommissarie Carver och hans kollega Lake.

Anna Mi Matzén

Härlig bok om att börja skolan

Annons

Bok: Jag ska börja skolan (antologi).

Jag ska börja skolan är en härlig bok både för den som ska börja skolan i höst eller som nostalgi för den som gått igenom den förändringen i livet. Jag och min sjuåring läser om boken hemma nu och det blir många skratt och mycket igenkänning.

Boken med texter av bland andra Johan Unenge, Carin Wirsén, Kerstin Lundberg Hahn och Lennart Hellsing innehåller längre och kortare texter, sånger, dikter, gåtor och fina illustrationer. Det är en bra blandning som väcker läslust. Det handlar om uppropet, vad som händer på rasten, att få nya kompisar och att äntligen förstå bokstäverna. Ja, allt man kan tänka sig om den spännande, läskiga, roliga och mytomspunna skolstarten.

Anna Törnkvist

Vidrig och viktig tv på samma gång

Trolljägarna

Var: TV3, Viafree och Viaplay.

Premiär: Måndag, 21.00.

Vad: Robert Aschberg och Frida Boisen jagar rätt på anonyma nättroll.

Trolljägarna kan, precis som tvillingformatet Fuskbyggarna, bli lite väl töntdramaturgiskt när det kommer till konfrontationerna. Det är walkie talkies och ”Där är han!”, som vore det nationella insatsstyrkan som var i farten.

Annons

Men generellt är Trolljägarna ett angeläget program. Robert Aschberg och nya programledaren Frida Boisen tar grepp om näthat, intervjuar utsatta och ställer nättroll till svars.

Nypremiären går under namnet Män som trakasserar kvinnor och handlar om män som skickar dickpics, catfishar och sextrakasserar kvinnor i största allmänhet.

Det är vidrig och viktig tv på samma gång.

Christian Gustafsson

Annons
Annons
Annons
Annons