Avsikt; fula ut konservatismen

Ledare Artikeln publicerades

Talet om ett konservativt block syftar till att fula ut konservativa idéer genom att sammanföra Moderaterna och Kristdemokraterna med populisterna och nationalisterna i Sverigedemokraterna.

Nej, Jimmie Åkesson är ingen konservativ politiker och SD hör inte till något ”konservativt” block.
Foto: Per Groth/TT
Nej, Jimmie Åkesson är ingen konservativ politiker och SD hör inte till något ”konservativt” block.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har under den pågående regeringscirkusen hamnat i manegens mitt. Allt kretsar kring honom. Men han har inte bara lyckats att dra fördelar av ett parlamentariskt maktspel utan vunnit en ännu tyngre seger. Hans kamp för att partiet ska få en ny mer tilltalande ideologisk etikett än ”nationalistiskt” och ”populistiskt” ser ut att ha lyckats.

Återkommande talas det i medier om ett nytt konservativt block i svensk politik. När Moderaternas idétradition bygger på en legering av liberalism och konservatism - liberalkonservatismen - och Kristdemokraterna anknyter till en kontinental kristdemokratisk tradition ter sig etiketteringen vara en ”utifrån” konstruktion.

Men till denna duo läggs nu Sverigedemokraterna - som kallar sig socialkonservativa - till. Sverigedemokraterna hamnar därmed i samma ideologiska kategori som två borgerliga partier. SD ges nya ideologiska rötter, den historiska vitmakt-kopplingen och populismen tunnas ut när konservatismen framhålls.

Sammanförandet av SD med de två borgerliga partierna är mer av politisk natur än statsvetenskaplig.

Det primära syftet med sammankopplingen är att skilja ut partierna från de liberala. Det andra är att fula ut moderater och kristdemokrater genom att klumpa i hop dem med ett parti som annars kallats nationalistiskt och populistiskt.

Därmed får också konservativa idéer en annan innebörd. De kommer av väljarna att förknippas med värden som nationalism, exkludering och intolerans - ja de begrepp som ofta rätt och ibland fel klistras på Sverigedemokraterna.

Så där värst mycket konservativt idéinnehåll genomsyrar inte Sverigedemokraterna. Historiskt tillbakablickande och folkhemsnostalgi är inte synonymt med en värderingsbunden konservatism.

SD präglas framför allt av tankefiguren motsättningen folk elit där stora grupper - invandrare och nysvenskar exkluderas från folket och där eliten - kritiseras för att bestå av vänster eller liberaler. Det är en hållning långtifrån den konservativas förståelse för de bärande gruppernas - som ämbetsmännens - betydelse i samhället. Det är också en hållning som inte förstärker demokratin. Enligt populisterna är de själva de enda sanna företrädarna för folket. I denna auktoritära syn där myndigheter - och public service - blir verktyg för ledningen - saknas det konservativa värnandet av en begränsad statsmakt och fristående institutioner, såsom självständiga myndigheter och fria universitet.

I Sverige försvagades konservativa ideal efter det andra världskriget. Nazismen förknippades efter kriget i Sverige inledningsvis mer med militarism, irrationalism och nationalism än med rasism och antisemitism- eller statskapitalism.

”1945-års” idéer präglade ett kulturradikalt hegemoniskifte. Att konservativa ledare i Storbritannien och Frankrike (Churchill och de Gaulle) besegrade Nazityskland bidrog inte till att rentvå konservativa idéer som i svensk kontext länge formats av närheten till den tyska kulturen.

Nu ges konservatism åter - för många - en mycket negativt värdeladdad definition när ideologin förknippas med SD:s nationalistiska och populistiska värden. Samtidigt är det för SD som att manna regnar från himlen när medier och politiska motståndare placerar partiet i en konservativ och kristdemokratisk familj tillsammans med många av de bärande europeiska partierna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.