Annons

Arbetsförmedlingen uppe i det blå

Det är orealistiskt av Arbetsförmedlingen att hoppas på att en ökad invandring ska kompensera för Sveriges åldrande befolkning och de ökade kostnaderna för välfärden.
Ledare • Publicerad 21 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Befolkningen väntas öka med en miljon personer till 2030. Ifall Sverige inte ska drabbas av en rejäl skattesmäll måste betydligt fler arbeta. Det är kontentan av Arbetsförmedlingens rapport ”Sveriges framtida sysselsättning” som publicerades på onsdagen.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg är optimist.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg är optimist.Foto: Janerik Henriksson/TT

Innehållet i rapporten andas en annan tid i svensk politik. Exempelvis föreslås det att invandringen – inte bara arbetskraftsinvandring utan all invandring – ska öka med åtminstone 60 000 personer per år för att det ska bli möjligt att säkra nivån på svensk välfärd.

Annons

Myndigheten tycks dock förutsätta att sysselsättningsgraden bland utrikes födda kommer att vara lika hög framöver som den är i dag, eller i bästa fall ännu högre. Det är inte alls säkert att den kommer att ligga på samma nivå om tio år. Sverige befinner sig just nu i en högkonjunktur, vilket har gjort att fler har kommit i arbete. Med tanke på strukturomvandlingen på svensk arbetsmarknad, med ökad digitalisering och effektivisering, är det möjligt att fler är arbetslösa om ett decennium.

Arbetsförmedlingens analys verkar också bortse från de ökade utgifter, både för stat och kommun, som asylinvandring innebär. Det finns fler aspekter att hänsyn till. Det är exempelvis allt annat än enkelt att ordna bostäder åt en grupp som tenderar att vara resurssvag och dessutom saknar nätverk i Sverige. Det är något som svenska kommuner brottas med dagligen.

Inte heller arbetskraftsinvandring, som Arbetsförmedlingen efterfrågar, är en okomplicerad fråga. Förra året var majoriteten av de som beviljades arbetstillstånd av Migrationsverket bärplockare och plantörer. Säsongsarbete av den typen ger knappast några större skatteintäkter till gagn för den svenska välfärden. Dessutom är det precis den typen av enkla jobb som lika gärna hade kunnat göras av nyanlända som saknar utbildning.

Det finns givetvis även välutbildad arbetskraft som söker sig till Sverige. IT-arkitekter och systemutvecklare var den näst största yrkesgruppen som fick arbetstillstånd förra året. Men de flyttar inte till Sverige permanent utan bosätter sig endast här en kortare period, visar en rapport från Myndigheten för tillväxtanalys. Det är med andra ord inget man kan bygga en skattebas på.

Arbetsförmedlingen verkar något optimistisk i sina antaganden om att ökad invandring ska rädda den svenska välfärden.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons