Årets Ölänning 2010

Årets ölänning Artikeln publicerades

Anna Barkevall blev historisk i flera avseenden när hon traditionsenligt tog emot Sollidenpriset av kung Carl XVI Gustaf i slottsträdgården.

För nu kan den driftiga campingägaren både titulera sig som den yngsta pristagaren någonsin och som den tionde kvinnan i ordningen att utses till Årets ölänning. Kanske var det också den varmaste dagen i utmärkelsens 31-åriga historia. För när konferencieren Odd Zschiedrich frågade publiken om han skulle slå på värmen ytterligare fick han bara flämtanden till svar.

Anna Barkevall tilldelades priset för sin målmedvetna och djärva satsning av familjeföretaget Kronocamping Böda Sand.

Och det var en strålande glad pristagare som tog emot kungens gratulationer för fin insats och bra arbete.

–?Tusen tack till alla som nominerade mig och tusen tack till min man och våran dotter. Jag vill också tacka min mor och far för att jag fick ta över det här välrenommerade företaget som var i full frammarsch.

Årets ölänning 2010 fick även ta emot en färgsprakande blomsterbukett och en droppformad Kosta Boda-vas i tjockt glas som skiftar i gult, orange och rosa.

Till årets upplaga av utmärkelsen kom det in drygt 60 förslag på potentiella pristagare.

Gunilla Sax, chefredaktör för Barometern och jurymedlem, passade på att dra till med en fotbollsmetafor när hon beskrev hur lång tid det tog för juryn att enas om en vinnare.

– Det blev förlängning, men inte straffsparkar. När vi i juryn hade diskuterat Anna Barkevall kändes hon som den självklara vinnaren.

Omkring hälften av de tidigare pristagarna var på plats. Och för musiken stod sångerskan Ida Seve som ackompanjerades akustisk av sin make Niclas Brevestedt.

Efter prisceremonin pratade Barometern med vinnaren.

Hur högt rankar du den här dagen?

– Väldigt högt, de dagar man minns är de dagar man tappar andan. Och det har jag gjort flera gånger i?dag.

Vad pratade du med kungaparet om?

– Jag framförde mina gratulationer till kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Sedan ville de höra om min verksamhet i Böda.

Försökte du ragga kungaparet till Böda Sand?

– Haha, nej. Jag tror att de är mer av båtmänniskor. Men de är hemskt välkomna.