Stutterheim blir ölänning i ny satsning

Borgholm Artikeln publicerades
Nybrobördige Alexander Stutterheim har blivit världsberömd med sina exklusiva regnrockar. Nu har han flyttat till Öland och planerar att börja tillverka en exklusiv tröja i ull.
Foto:Mats Holmertz
Nybrobördige Alexander Stutterheim har blivit världsberömd med sina exklusiva regnrockar. Nu har han flyttat till Öland och planerar att börja tillverka en exklusiv tröja i ull.

Alexander Stutterheim säljer regnrockar över hela världen. Nu har 45-åringen köpt hus på Öland – och tänker ta fram världens bästa tröja.

Vårsolen är extremt stark. På taket av Alexander Stutterheims nyköpta stuga utanför Borgholm arbetar hantverkare med diverse renoveringsarbeten.

– Det är tur att man får hjälp. Jag kan inte ens slå en spik, säger Alexander och skrattar.

Stugan köpte han tidigare i våras. Längtan till lugnet har vuxit sig allt starkare de senaste åren.

– Jag flyttade från Nybro till Stockholm 1996, men det är inte längre samma stad som jag när jag kom dit. Det är stor inflyttning och det finns inga bostäder. Och så bygger man om halva staden – ombyggnaden av slussen är ett gissel, säger Alexander Stutterheim som kommer att bo växelvis på Södermalm och växelvis på Öland framöver.

– Fick jag välja själv så blev det Öland på heltid. Men jag har ett företag och en tolvårig son i Stockholm att ta hänsyn till, säger han.

Stockholm har likväl varit betydelsefullt för hans karriär som entreprenör i modebranschen. Stutterheim Raincoats har blivit en internationell succé. Regnrockarna, som kostar upp emot 5 000 kronor, säljs i över 1 000 butiker runt hela världen, i de mest exklusiva modestäderna har de blivit en statussymbol.

– Det finns folk i New York som köper dem och använder dem i strålande sol. Det var i USA jag begrep att det var viktigt att sätta ett dyrare pris på produkterna. Exklusivitet säljer fler, berättar Alexander Stutterheim.

Hans bolag, AB Svenska Regn, har på några år haft en snabb utveckling. Omsättningen var 2015 45 miljoner kronor och sysselsatte 24 personer. Planen är en fördubbling 2016.

– Det har gått väldigt bra men jag känner ändå att jag börjar bli klar med regnrockarna. Jag sitter i styrelsen men har annars släppt kontrollen av den dagliga verksamheten. Jag vill hitta passionen för ett nytt projekt, berättar han.

Flytten till Öland hänger ihop med den dröm som han haft en tid. Tanken är att, under varumärket John Sterner Stockholm, börja tillverka världens bästa tröjkollektion.

– Jag är slav under idéerna, kan man säga, och på Öland kan jag hitta lugnet jag behöver för att kunna skapa. Vi vill skapa en ulltröja som är i toppkvalitet och som dessutom inte går ur tiden. Det är annars ett otroligt hetsande med säsongskollektioner i branschen, anser Alexander Stutterheim.

Till sin hjälp har han kollegan Marie Paulsson som närmast kommer från en tjänst som kreativ chef för varumärket Björn Borg.

– När jag tog fram regnrockarna valde jag att jobba helt själv. Nu har jag lärt mig att det är klokt att ha kvalificerade partners.

Namnet John Sterner Stockholm har kopplingar till Alexander Stutterheims person.

– Jag heter John i andranamn och Sterner var min morfars namn. Vi har valt att låta namnet Stutterheim vara förknippat med regnrockarna, säger han.

Tröjorna, som kommer att kosta omkring 6 000 kronor, ska tillverkas för hand i Italien med ull från Sverige. I den första serien ska en Ölandströja tas fram med ull från öländska och småländska får.

– Ullen kommer att prepareras på Ullcentrum i Löttorp. Tanken jag har är att göra hela produktionsprocessen transparant och låta kunderna följa med hela vägen från fåren till den färdiga tröjan. Hur vi ska göra detta är jag inte riktigt klar över ännu – men vi hittar förhoppningsvis en lösning. Dessutom vill jag att en del av pengarna vi tjänar ska gå till sociala ändamål, säger Alexander Stutterheim.

Prototyper på tröjan håller på att tas fram och om allt faller väl ut är tanken att de första tröjorna ska finnas på marknaden i juni.

– Jag är extremt noggrann och kan fila länge innan jag är klar men om vi blir nöjda nu så kommer ett par hundra tröjor ut på marknaden inom kort.

I förlängningen har Alexander Stutterheim tankar på att skaffa egna får på Öland som ska leverera en del av ullen till tröjorna.

– Det är något som jag går och funderar på. Att bli fårfarmare på Öland är kanske inget man tänkte bli för 20 år sedan men det skulle vara en fantastisk utmaning och ett sätt att byta livsstil efter att ha levt ett stressigt liv i Stockholm.

Fakta

Alexander Stutterheim

Ålder: 45.

Bor: Stockholm och Borgholm.

Familj: En tolvårig son.

Intressen: Jobbet tar mesta tiden. Duktig golfspelare som ung.

Aktuell: Har flyttat till Öland och ska lansera en ny tröjkollektion i ull.

Visa mer...