”Småland har bolag vi gillar”

Kalmar Artikeln publicerades
Niklas Larsson är marknadschef för Spiltan Fonder. Ett finansbolag som bland annat har en fond som riktar in sig på småländska börsbolag.
Foto:Mats Holmertz
Niklas Larsson är marknadschef för Spiltan Fonder. Ett finansbolag som bland annat har en fond som riktar in sig på småländska börsbolag.

För 15 år sedan stoppade tio personer in en miljon kronor var i Spiltan Fonder. I dag förvaltar bolaget åtta fonder värda 40 miljarder kronor – varav en fokuserar på småländska börsbolag.

Det finns 24 börsnoterade bolag från Småland, de flesta delägs av Spiltan Småland.

– Fonden startade 2008 sedan vi fått intresseförfrågningar från placerare. Sedan starten har fonden utvecklats 330 procent att jämföra med 180 procent för börsindex. Vi är väldigt nöjda med det resultatet, säger Spiltans marknadschef Niklas Larsson.

Fondens värde är cirka 1,5 miljarder kronor och 65 procent av innehållet är småländska bolag, resterande 35 procent är placerade i nationella storbolag.

– Vi har valt att ha en viss del som likviditetsbuffert, säger Niklas Larsson.

Varför väljer ni att förvalta en Smålandsfond?

– Småland har bolag vi gillar. Det är bra bolag med – i de flesta fall – en produkt som folk förstår. Dessutom har de flesta bolagen starka och bra ägare. Vår filosofi handlar om att vara långsiktiga och investera i hållbara bolag som ger spararen ett mervärde i relation till kostnaden.

På vilket sätt är småländska bolag unika?

– Unika är de kanske inte, men det finns en stark verkstadskultur i Småland där man hjälper varandra. Flera av bolagen är sammanflätade med varandra.

Det småländska börsbolag som bäst stämmer in på Spiltans strategi är värmepumpsjätten Nibe i Markaryd. Långsiktigt ägande där Örsjöbördige vd:n Gerteric Lindqvist styrt sedan 1988. Utvecklingen har varit mycket stark efter noteringen 1997.

– Nibe fanns med redan i vårt första portfölj 2002 och har alltid levererat. I dag har vi ungefär sex procent av fonden i Nibeaktier. Största innehavet i dag har vi i Bufab men det kan variera. Även Inwido är ett bolag vi gillar starkt, säger Niklas Larsson.

De flesta småländska börsbolag finns i västra och norra landskapet. I Kalmar län finns än så länge bara två noterade bolag – Bergs Timber i Mörlunda och Electra Gruppen i Kalmar.

– Electra är ett fint bolag som vi placerat i. Vi tillhör inte storägarna men har stor tilltro till dem. Bergs Timber har vi mycket lite placeringar i – mest för att det är en bransch vi inte kan så väl, säger Niklas Larsson.

Golvjätten Kährs i Nybro är på väg att bli nästa noterade smålandsbolag, men Spiltans Smålandsfond är inte beredd att kasta sig över Kährs aktie när den släpps.

– Vi vill gärna avvakta och se hur utvecklingen blir för dem. Att vara långsiktig är viktigare än att vara snabb.

Spiltans Smålandsfond har hittills under 2017 levererat en utveckling på 16,5 procent vilket är 1,5 procent bättre än index för börsen.

Jan-Åke Karlsson är ordförande för Aktiespararna i Nybro/Kalmar/Öland. Enligt honom är intresset stor för småländska placeringar bland hans medlemmar.

– Ofta är det ju så att de bolag man har en relation till ger större intresse. Dessutom är många av bolagen väldigt framgångsrika. Vi gör flera besök varje år och själv är jag på alla stämmor för de småländska börsbolagen, säger han.

Fakta

Smålands börsbolag

Ages Industri (Värnamo), Bergs Timber (Mörlunda), Bufab (Värnamo), Electra (Kalmar), Fagerhult (Habo), Fortnox (Växjö), Garo (Gnosjö), Hexpol (Gislaved), Husqvarna, Inwido (Växjö), Itab Shop Concept (Jönköping), JLT (Jönköping), Kabe (Tenhult), Lammhult Design Group, New Wave (Kosta), Nibe (Markaryd), OEM (Tranås), Profilgruppen (Åseda), Rejlers (Växjö, Kalmar), Sensys Gatso Group, Troax (Hillerstorp), Xano Industrier (Jönköping).

Visa mer...