Jan Carlzon: ”Att vara ledare bygger på stor kärlek”

Ekerum Artikeln publicerades
Tidigare SAS-chefen Jan Carlzon är fortfarande, vid 75 års ålder, en av de mest beundrade männen i världen. Hans syn på ledarskap handlar om att främja de mjuka värdena. 2 bilder
Foto:Mats Holmertz
Tidigare SAS-chefen Jan Carlzon är fortfarande, vid 75 års ålder, en av de mest beundrade männen i världen. Hans syn på ledarskap handlar om att främja de mjuka värdena.

Företagsnestorn Jan Carlzon, 75, ligger fortfarande högt på listan över landets mest beundrade personer. Enligt honom själv är kärleken till människor framgångsreceptet.

Många kommer säkert ihåg Jan Carlzon som den karismatiske chefen för flygbolaget SAS på 1980-talet – och som mannen som stod i frontlinjen för en humanare och mer kunddriven syn på ledarskap. Hans uppmärksammade bok ”Riv pyramiderna” är översatt till 22 språk och än i dag är han en efterfrågad föreläsare.

– Jag är ute och pratar en del fortfarande, men inte alltför ofta. För mig är det viktigast att ta hand om min kropp – jag spelar fortfarande tennis och golf, säger Jan Carlzon när Barometern träffar honom under ett besök på Öland och Ekerum Business Club nyligen.

Carlzons syn på chefskap och företagande är enkel.

– Det enda argumentet man kan ha för att driva ett företag är att det ska vara kundnytta med det. Finns det ingen kundnytta finns inget företag, hävdar han.

Under tolv år ledde han ett flygbolag som gick från anonymitet till att bli ett av de mest efterfrågade bolagen i världen. Enligt Carlzon handlade det om företagskulturen.

– Vi kom fram till att vi inte längre bara skulle flyga flygplan, vi skulle flyga människor. Alla beslut vi tog var efter affärsresenärernas behov – och vi skulle bli duktiga på att kommunicera det också, säger han.

Skulle du säga att många storbolag i dag har tappat den kunddrivenheten?

– Jag vet inte, kanske vissa. De nya digitala företagen, som Spotify, har däremot varit duktiga på det. De vet att kundens behov styr ens beslut, inte tvärtom.

Enligt Jan Carlzon måste dagens ledare skapa förutsättningar för andra att växa.

– Vi måste gå från traditionellt chefskap till att bli ledare. En ledare pekar inte med hela handen, en ledare får med sig andra, en ledare lyssnar och ser till att ge rätt förutsättningar. Som någon sa ”de bästa tankarna kommer från andra”, säger han.

Ingen risk att det kan uppfattas som svagt ledarskap?

– Det allra viktigaste är att man till slut våga stå upp och säga att nu bestämmer jag – efter att man lyssnat på omgivningen. Den som inte haft tillgång till information kan inte avkrävas ansvar.

I Jan Carlzons värld finns två typer av ledarskap – den som styrs av rädslor och den som styrs av kärlek. Valet mellan dessa ytterligare är förstås självklart.

– Att vara ledare bygger på stor kärlek. Kan man som ledare skapa en kärleksfullmiljö där alla medarbetare känner delaktighet så skapas en väldig kraft. Motsatsen är otrivsel och ovilja att utvecklas, det vill ingen ha.

Jan Carlzon lyfter fram den svenske fotbollstränaren Lars Lagerbäck som ett väldigt bra exempel på kärleksfullt ledarskap.

– Det han lyckades åstadkomma förra året var att skapa en miljö där alla visste vad de skulle göra och kände delaktighet. Miljön blev så kreativ att man fick hela nationen med sig. Nyckeln är att få varje människa att känna ett avgörande eget ansvar inom en ram som är större än de själva...

Du har själv jobbat både i Svenska och Internationella tennisförbundet. Varför har Sverige så totalt tappat sin position som tennisnation?

– Arbetet i många små klubbar ute i landet har blivit sämre. Det avgörande är ändå att drivkraften hos ungdomar från utvecklingsländer är större än de från utvecklade länder. Inte bara Sverige har tappat mark – även Holland, England, Tyskland och Frankrike har få spelare på toppnivå.

Fakta

Jan Carlzon

Ålder: 75.

Bor: Stockholm.

Familj: Hustrun Susanne och fem barn – Jesper, 49, tvillingarna Malin och Maria, 46, Hanna, 24, Fred 21.

Intressen: Golf, tennis och skidåkning (alpint).

Karriär: Utbildad på Handelshögskolan i Stockholm. Blev vd för Vingresor 1974-78, vd för Linjeflyg 1978-80, vd och koncernchef för SAS 1981-93. Ordförande i Svenska tennisförbundet 1999-2007. Han är dessutom hedersdoktor vid två amerikanska universitet. Skrev boken Riv Pyramiderna 1985 som hittills utgivits på 22 språk.

Gör i dag: Riskkapitalist som är delägare i ett antal bolag. Föreläser.

Visa mer...