Han leder länets löneliga

Kalmar län Artikeln publicerades

Länets toppchefer tjänar bra. Allra mest tjänar koncernchefen för Södra, Lars Idemark. Han deklarerar en årslön på nästan tolv miljoner kronor.

Lars Idermark, bördig från Högsby, är den chef i det lokala näringslivet som lyfter högst lön. Idermark kunde 2014 räkna in 11,8 miljoner kronor i lön vilket motsvarar nästan en miljon i månaden.

Lars Idermark har, utöver koncernchefsjobbet i Södra, också ett uppdrag som styrelseordförande för Swedbank. Även om han från bankjätten lyfter 1,7 miljoner i arvode varje år kvarstår ändå faktum att lönen från Södra är över tio miljoner kronor om året.

– Det är en lön som sticker ut och är väldigt hög – även om han är ett etablerat namn. Han kommer ju närmast från jobbet som vd för Postnord, kommenterar krönikören och börsanalytikern Ulf Petersson.

Den vd som efter Idermark har bäst betalt i Barometerns granskning är Kährs Christer Persson som kvitterade ut nästan 4,1 miljoner kronor förra året.

– Det är också bra betalt men förklaras sannolikt av att Kährs numera är riskkapital ägt. Generellt betalar riskkapitalbolag högre vd-löner, säger Ulf Petersson.

I övrigt kan vi notera att lönekuverten för toppcheferna i länets större bolag i snitt hamnar på ungefär två miljoner kronor. Enligt Ulf Petersson är de lönenivåerna i nivå eller till och med i underkant i jämförelse med motsvarande bolag i riket.

– Det är naturligtvis höga löner men jag tror att det är lite lägre än vad många andra vd:ar tjänar i andra delar av landet, säger han.

Trelleborg Rubores vd Stefan Lundström – som omsätter ganska exakt en miljard – tjänade drygt 2,7 miljoner kronor förra året vilket är klart mer än KLS Ugglarps koncernchef Jonas Tunestål – trots att denne basar för ett bolag som är mer än tre gånger så stort.

– Som chef i ett börsbolag tjänar man i regel lite mer, säger Ulf Petersson.

De chefer som äger sina bolag håller ner sitt eget löneuttag. Exempelvis kan vi notera att Bergkvarabuss Göran Mellström endast hade en deklarerad inkomst på 617 000 kronor och Mikael Åhlund, ägare av Hansa Bygg, plockade ut i sammanhanget blygsamma 569 000 kronor.

Vd-stolarna inte oväntat klart mansdominerade vilket avspeglar sig i lönekuvertet. Bara två kvinnor kvalar in bland toppchefsetablissemanget – Electras börs-vd Anneli Sjöstedt som tjänade 2,2 miljoner kronor och Safts vd Marie Kadowaki som deklarerade sin inkomst till 2,1 miljoner kronor 2014.

AlphaCE:s vd Maria Mattsson Mähl lyfte exempelvis bara 525 000 kronor.

– Mattsson Mähls lön är anmärkningsvärt låg. Kvinnostatistiken är annars ungefär likadan i Kalmar län som resten av Sverige. Bland landets börs-vd:ar är bara 15 procent kvinnor, säger Ulf Petersson.