”Grymt svårt för en ung företagare att få krediter”

Kalmar Artikeln publicerades
Matthew Sgroi, Harry Wohlin Struwe, Felicia Åkerlind, Martin Bergvall Nilsson och moderatorn Jonathan Rudman under paneldebatten.
Foto:Jörgen Ström
Matthew Sgroi, Harry Wohlin Struwe, Felicia Åkerlind, Martin Bergvall Nilsson och moderatorn Jonathan Rudman under paneldebatten.

Skolan behöver bli bättre på att informera om all hjälp man kan få om man startar nya företag. Och fler företag i Kalmar måste ta socialt ansvar.

Det var några av budskapen när Global Entrepreneurship Week gjorde på ett stopp på Varvsholmen i Kalmar med en spännande debatt om att vara ung och entreprenör i Kalmar.

– En organisation som Kalmar Science Park gör väldigt mycket för unga företagare. Problemet är väl att lärarna på universitetet och kanske gymnasiet tidigare måste informera om det som finns, sade Felicia Åkerlind som startade sitt företag It´s my Style i Kalmar men som nu flyttat till Stockholm.

Hon efterlyste ett större stöd från de etablerade företagen i regionen till unga företag.

– Det saknas större privata aktörer som puttar in pengar här. Nätverken i Stockholm är tightare och möjligheterna är fler. Men Kalmar har många fördelar också – som billigare lokaler och billigare arbetskraft, sade hon.

Krögaren Martin Bergvall Nilsson riktade kritik mot många etablerade företag för att ta för dåligt socialt ansvar.

– Det är lite för hög medelålder bland företagare och politiker i Kalmar. Jag skulle bli glad om vissa klev åt sidan och släppte fram andra, yngre förmågor, sade han.

Bergvall Nilsson gav också en rejäl känga åt bankerna när det gäller att stödja unga entreprenörer.

– Det är grymt svårt för en ung företagare att få krediter – trots att man sitter där med framtidsplaner och en bra kalkyl. Däremot verkar det vara betydligt lättare för lite äldre. Sådant gör mig väldigt irriterad, menade han.

Louise Östlund, vd för Kalmar Science Park (som arrangerade eventet ihop med Drivhuset) välkomnade kritiken.

– Det är precis den här typen av debatt vi behöver få igång i Kalmar, sade hon.