Gästgiveriet som rest sig efter stöldtraumat

Söderåkra Artikeln publicerades
Helena och Magnus Berzelius sitter i den spa-del som byggdes för tio år sedan. Nu firar Stufvenäs Gästgiveri 30 årsjubileum och förhoppningen är att fortsätta växa i privatsegmentet. 2 bilder
Foto:Mats Holmertz
Helena och Magnus Berzelius sitter i den spa-del som byggdes för tio år sedan. Nu firar Stufvenäs Gästgiveri 30 årsjubileum och förhoppningen är att fortsätta växa i privatsegmentet.

Det tänkta vilohemmet för hemvändande missionärer gick i konkurs. Då såg Sigvard Johansson chansen att förverkliga sin dröm. Nu firar familjeföretaget Stufvenäs Gästgiveri 30 år – och framtidstron för anläggningen är stor.

Det är tio år sedan grundaren själv klev åt sidan. I dag är det barnen Helena och Magnus Berzelius som driver gästgiveriet, även om Magnus för tillfället går på halvfart.

– Jag fick nyligen tvillingar och är föräldraledig under året. Men jag jobbar ändå några timmar i veckan. Det här är en livsstil, säger han.

Stufvenäs Gästgiveri har genomgått en remarkabel utveckling under de 30 år som företaget funnits. I dag är det en konferensanläggning av hög klass som omsätter 25 miljoner kronor och har 25 anställda.

– Vi gjorde en stor satsning på spaverksamhet för tio år sedan när vi tog över. Den delen har tillfört ytterligare en dimension. Det är den delen som efterfrågas mest, säger Helena Berzelius.

Den satsningen tillkom under samma period som gästgiveriet genomgick sin värsta kris – den stora vinstölden. Stufvenäs hade vid den tiden en av de allra bästa vinkällarna i regionen.

Nästan 4 000 vinflaskor stals. Värdet var över åtta miljoner kronor. Bland stöldgodset fanns en flaska Chateau Lafite från 1900 som värderades till nästan 100 000 kronor.

Förövarna har aldrig tagit fast – men troligen rör det sig om en internationell liga som förde flaskorna ur landet.

– Det var som att hjärtat slets ut ur bröstet. Jag tappade intresset för vin efter det där. Än i dag är det tungt att prata om, säger Helena Berzelius.

Stufvenäs berömda vinkällare har aldrig riktigt återhämtat sig efter den smällen – även om vinställen är påfyllda igen.

– Det är väl delvis medvetet. Vi har inte lika exklusiva viner längre – men viner i ett segment som fler frågar efter, säger Magnus Berzelius.

Företaget har sedan andra generationen tog över också valt en väg mot en plattare organisation.

– Förändringen som jag och Helena genomfört är nog invärtes. Vi har jobbat mot att flytta ut besluten i verksamheten. Resultatet är förhoppningsvis att personalen känner sig mer delaktig, säger Magnus Berzelius.

Under 30 år har förstås mycket hänt – inte minst har ett antal celebra gäster bott på hotellet. Såväl stora artister som näringslivstoppar och självaste statsministern har funnits på gästlistan.

– Ingvar Carlsson skulle inviga Mariahemmet i Torsås och valde då att bo hos oss. Det var en enorm säkerhetsapparat här då, berättar Helena Berzelius.

Lika stor säkerhetsapparat blir det kanske inte kommande helg 17-19 mars då anläggningen har sitt 30-årsjubileum – men mycket folk lär det bli. Förutom öppet hus blir det teater (Draken med de stora tänderna) i samarbete med Kalmar Teaterförening. Dessutom ges möjlighet att äta rabatterat.

– Vi hittade en annons från öppningsåret som vi tyckte vi skulle anamma. Nu kör vi samma meny och samma pris igen, säger Magnus Berzelius.

Vad tror ni om framtiden för Stufvenäs Gästgiveri?

– Många kan ju tycka att vi ligger geografiskt fel – men det är samtidigt vår styrka. Allt fler vill ha en lugn helg i naturskön miljö och en verklig chans att koppla av, säger Helena Berzelius.

– Och just privatmarknaden är den delen vi ser ökar. Däremot är företagskonferenser något som är vikande. Det blir fler aktörer som slåss om samma kunder, tillägger Magnus

Fakta

Stufvenäs Gästgiveri AB

Huvudort: Söderåkra.

Omsättning: Cirka 25 miljoner kronor.

Vd: Magnus Berzelius (Peter Svensson tillförordnad vd under Magnus föräldraledighet).

Antal anställda: 25.

Gör: Bedriver konferens-, hotell- och restaurangrörelse.

Framtida mål: Utveckla spa-verksamheten och hitta fler aktiviteter för gästerna.

Visa mer...