Falkengrens flytt – en ny trend

Affärsliv Artikeln publicerades
SEB:s avgående vd Annika Falkengren flyttar till Schweiz för att få skattelättnad för sin pension. Det är en trend som lär öka bland näringslivets toppar.
Foto:Janerik Henriksson/TT
SEB:s avgående vd Annika Falkengren flyttar till Schweiz för att få skattelättnad för sin pension. Det är en trend som lär öka bland näringslivets toppar.

Året har börjat med rivstart på här och där. I USA har president Trump inlett sin presidentperiod med en fart som få trodde var möjligt.

Med ett penndrag har president Obamas sjukförsäkringssystem skrotats som tog i stort sett hela Obamas åtta år långa presidentperiod att förhandla fram. Inreseförbud till USA för folk från sju utvalda länder har införts, även om juridiken i varje fall temporärt har försenat beslutet. Vidare har Donald Trump lagt det stora handelsavtalet med en rad asiatiska länder på is. Vi lär få vänja oss vid att händelserika tider stundar.

I Sverige eller i varje fall i svensk finansvärld är det också full fart. Den stora nyheten hittills i år är att Annika Falkengren, storbanken SEB:s högt profilerade vd sedan elva år, lämnar posten för att flytta till Schweiz och bli delägare i en kapitalförvaltningsfirma.

Uppmärksamheten blev stor. Att Annika Falkengren skulle sluta som vd var kanske ingen överraskning. 11 år är en lång tid som börs-vd och få brukar sitta lika länge.

Men i stället för att bli styrelseledamot i Wallenbergs maktbolag Investor – och i en rad andra bolagsstyrelser som sågs som den självklara karriärvägen – valde Falkengren att gå till en schweizisk bankkonkurrent.

Det finns många orsaker till folks livsval. I Annika Falkengrens fall tror jag en delförklaring är att Schweiz erbjöd något som familjen Wallenberg aldrig kunde ge, nämligen en möjlighet att på ett snabbt och mycket skatteeffektivt sätt omvandla Annika Falkengrens tjänstepension till skattade pengar.

I Schweiz beskattas tjänstepensionen med 20 procent. Hade hon valt att bo kvar i Sverige hade skatten varit 60 procent när hon valde att gå i pension. Annika Falkengren har haft en sammanlagd lön på 184 miljoner kronor under sina 11 år som vd för SEB. Det betyder att Annika Falkengren har fått in över 50 miljoner kronor på tjänstepensionskontot på 11 år och med värdeökning lär pengarna har vuxit.

Om vi antar att pensionssaldot efter 30 år på SEB är 200 miljoner kronor, vilket inte alls är orimligt, betyder skatteskillnaden på pensionsuttag mellan Schweiz och Sverige 80 miljoner skattade kronor. Det är ungefär lika mycket som Annika Falkengren har fått ut i sammanlagd nettolön under sina 11 år som vd. Flytten ger därmed lika mycket i pengar som 11 års arbete. Hade hon flyttat till Portugal som är det stora pensionskattelandet framför alla hade skattevinsten varit ännu större.

Att höginkomsttagare väljer att flytta inleda pensionsåldern med att under fem år flytta utomlands för att ta ut tjänstepensionen är en snabbt växande trend som lär öka ännu mer kommande decenniet. Många höginkomsttagare jag känner gör av med det allra mesta av lönen och räknar med att det är tjänstepensionen som ska göra att de kan upprätthålla sin levnadsstandard.

De är resvana, att flyga mellan det nya hemlandet i södra Europa och familj och vänner i norra Europa är billigt och internet gör att kontakten med Sverige kan upprätthållas på distans på ett helt annat sätt än förr.

Denna trend har bara inletts och lär diskuteras mycket kommande år när folk inser att den allmänna pensionen för många numera bara utgör 50 procent av lönen före pensionen.