Efter långa resan – Arkimera på egna ben

Kalmar Artikeln publicerades
Efter mer än sex år som inkubatorföretag kunde Kalmar Science Parks vd tacka av Kenny Håkansson och Erik Lindblom i Arkimera.
Foto:Camilla Dopson
Efter mer än sex år som inkubatorföretag kunde Kalmar Science Parks vd tacka av Kenny Håkansson och Erik Lindblom i Arkimera.

En berg-och dalbaneliknande resa under mer än sex år i Kalmar Science Parks Incubator – men nu är Kalmarföretaget Arkimera reda att flyga på egen hand.

Kenny Håkansson och Erik Lindblom har under flera år haft förmånen att ha rådgivning och stöd från Kalmar Science Parks incubator när de i olika skeden utvecklat sin redovisningsrobot.

– Jag tror inte vi hade varit där vi är i dag om vi inte fått stöd från incubatorn. Därför vill jag uppmana alla som kan att ta den möjligheten, säger Erik Lindblom.

Normalt brukar ett bolag finnas i incubatormiljö i ett eller kanske två år. Arkimera klev in redan 2011.

– Anledningen till att vi inte släppt taget om dem är att de haft en lång resa med olika faser – men där vi verkligen känt att det finns en fantastisk affärsidé, säger Kalmar Science Parks vd Louise Östlund.

Nyligen var det emellertid dags för Kalmarföretaget att stå på egna ben. Kalmar Science Park gjorde då sin första Incubate and celebrate, det vill säga passade på att fira av ett företag som nu lämnar verksamheten.

– Det kommer att bli många fler som får den här uppskattningen från vår sida framöver. Många bra bolag är på väg ut – och många spännande är också på väg in, säger Louise Östlund.

Arkimera startade som ett sidospår i den flyttfirma som Erik Lindblom och Kenny Håkansson drev för tiotalet år sedan och fortfarande driver parallellt. Idén med att utveckla ett system för automatiserad redovisning hade egna erfarenheter.

Men resan har varit kantad av motgångar.

– Vi hade ett väldigt tungt bakslag 2012 när vår programmerare avled vilket gjorde att vi faktiskt fundera på att lägga ner idén, säger Kenny Håkansson.

I dag har Arkimera en API-lösning där man kan integrera roboten i ett redovisningssystem. Flera av de stora bolagen i branschen är på väg att ansluta sig.

– Det ser väldigt bra ut just nu och vi har dessutom beslutat att ta in lite pengar i bolaget via lokala investerare, säger Erik Lindblom.

Var befinner ni er om ett par år?

– Jag tror att vi finns i de flesta redovisningssystem och är även inne på den internationella marknaden. Vi vet att svensk teknik står sig väl och är efterfrågad utomlands.