Bryggeriet som tagit steget från lokal till global

Vimmerby Artikeln publicerades
Lennart Anemyr har varit bryggmästare på Åbro sedan 2005. Hans bolag är i dag verksamt i 29 länder och siktar på att producera 200 000 000 liter dryck om året.
Foto:Daniel Svensson
Lennart Anemyr har varit bryggmästare på Åbro sedan 2005. Hans bolag är i dag verksamt i 29 länder och siktar på att producera 200 000 000 liter dryck om året.

Det började som ett litet lokalt bryggeri vid Stångån för 156 år sedan. Sedan dess har mycket skett. Åbro bryggeri i Vimmerby har blivit en branschjätte med hela världen som marknad.

Åbro bryggeri startade 1856 och då producerades öl för den lokala marknaden ett par dagar i veckan. 2017 är England den största exportmarknaden och Åbros produkter exporteras till 29 olika länder. Ungefär hälften av Åbros produktion går utomlands och man arbetar treskift dygnet runt.

Mycket har alltså hänt vid bron över Stångån där Åbro startade för drygt 150 år sedan. Riktig fart på utvecklingen blev det när Sverige kom med i EU.

– Från 1995 har vi haft en otrolig utveckling, då försvann många av de detaljregleringar vi hade i Sverige innan dess och det blev också lättare att exportera, säger Vd Henrik Dunge som är fjärde generationen som driver bolaget.

Det var Henrik Dunges farfars far, bryggmästaren Axel Herman Johansson, som 1898 köpte bryggeriet. Sedan dess har det varit i familjens ägo och kanske är det en delförklaring till varför Åbro klarat sig när många andra bryggerier försvann.

– När jag började på Åbro i början av 80-talet var målsättningen att vi skulle vara stora i Småland och Östergötland, nu är vi globala, säger Lennart Anemyr som är Åbros bryggmästare sedan 2005.

Sedan flera år har Åbro en stark ställning i Sydafrika både då det gäller öl och cider. I Sydafrika är Åbro numera den tredje största ölproducenten och man har till och med ett eget bryggeri där. Man är också verksamma i länder som Australien och Nya Zeeland.

Öl och cider står numera för ungefär 90 procent av Åbros produktion, företaget gör också läsk och vatten men den tillverkningen har sakta minskat under 1900-talet. Henrik Dunge säger att bryggeriet i dag fokuserar på öl och cider men framåt i tiden är även vatten intressant.

– Vi har ju väldigt bra vatten och kan man köra vatten från Italien och sälja i Sverige så borde det gå på andra hållet också, vårt vatten är minst lika bra, säger Lennart Anemyr.

Henrik Dunge är inte orolig för konkurrensen från alla microbryggerier som startar överallt.

– Det är ingen volym de plockar och dessutom skapar de intresse för öl och öltillverkning, säger han.

Åbro sponsrar dessutom hembryggarföreningen och man har ett väl fungerande utbyte med många hobbybryggare.

Många stora bryggerier har enligt Henrik Dunge under flera år förbilligat sitt öl, minskat ledtiderna och snålat in på råvarorna. Något som gjort att kvaliteten sakta men säkert har sjunkit och det är i sin tur en viktig orsak till microbryggeriernas framgångar som började i USA.

– Det finns en jättemarknad i mitten för oss som vill fortsätta göra bra öl, för många vill dricka med kvalitet när man tar sig en öl, säger han.

Åbro håller som bäst på att färdigställa sitt eget microbryggeri och det är tänkt att bli ett visningsbryggeri och ett nytt besöksmål i Vimmerby.

– Vi vill plocka in fler besökare och microbryggeriet gör det lite enklare att förklara processerna och öltillverkningen, säger Lennart Anemyr.

Microbryggeriet ska stå klart till jul och tidigt i vår ska det vara i full drift.

Bryggeriets mål är att producera och sälja 200 000 000 liter dryck per år. Når man det målet så har man nått taket för vad som går att producera där man ligger i dag. Ett orosmoment just nu är Englands utträde ur EU. England är nämligen en stor kund.

– Än så länge är det oklart hur Brexit kommer att påverka oss men i värsta fall kommer vi att bli tvungna att flytta produktion, säger Henrik Dunge.

Fakta

Åbro bryggeri

Huvudort: Vimmerby.

Omsättning: En Miljard kronor.

Vd: Henrik Dunge.

Antal anställda: 220 varav 180 i Vimmerby.

Gör: Tillverkar öl, cider, läsk och vatten. Öl och cider står för 90 procent av produktionen.

Framtida mål: Att producera och sälja 200 000 000 liter dryck mot dagens 110 000 000.

Visa mer...