Bra bilaffär att köpa amerikansk muskelbil

Grönskåra Artikeln publicerades
Conny Israelsson till vänster gör upp de sista detaljerna i affären med Jani Helminen som kommit från Lövsta bruk för att hämta sin Corvette.– Jag har länge drömt om en Corvette, nu är jag bara orolig att gumman tar över den när jag kommer hem och jag får köra Skodan igen, säger en lycklig Jani.
Foto:Daniel Svensson
Conny Israelsson till vänster gör upp de sista detaljerna i affären med Jani Helminen som kommit från Lövsta bruk för att hämta sin Corvette.– Jag har länge drömt om en Corvette, nu är jag bara orolig att gumman tar över den när jag kommer hem och jag får köra Skodan igen, säger en lycklig Jani.

Bland det svåraste som finns är att göra en bra bilaffär. Men Conny Israelsson, som driver Vette Småland AB i Grönskåra tillsammans med sin bror, tycker att en amerikansk sport- eller muskelbil är ett bra och ekonomiskt fördelaktigt alternativ om man vill ha en lite häftigare bil än grannen.

Inte utan att man blir sugen när man går bland alla blänkande Corvetter, Mustanger och Camaro-bilar i utställningshallen i Grönskåra. Ett 50-tal häftiga bilar står sida vid sida och väntar på nya ägare.

Conny Israelsson startade företaget tillsammans med sin bror Jörgen Israelsson för 17 år sedan och han har sett stora förändringar.

– Bilintresset har ökat kraftigt de senaste åren, det är populärt med hobbybilar. Det ser man inte minst på alla träffar som arrangeras överallt under sommarmånaderna, säger han.

En anledning till att fler vill ha just en amerikansk bil är enligt Conny Israelsson att de amerikanska sport- och muskelbilarna utvecklats mycket under senare år och passar fler.

– Förr var det nästan tvunget att man kunde och gillade att skruva om man hade en amerikansk bil, så är det inte längre. De nyare amerikanska bilarna är lättkörda, snålare och lika driftsäkra som alla andra moderna bilar, säger han.

En amerikansk sport- eller muskelbil är också ofta en hyfsad bilaffär, menar Conny Israelsson.

– De flesta av bilarna vi säljer sjunker i värde när man köper dem nya men ganska snabbt stabiliseras värdet och sedan sjunker de inte så mycket mer utan ligger kvar på ungefär samma prisnivå. Ett exempel är de nya Camaro-bilarna som kom 2012. De kostade cirka 400 000 då och kostar i dag runt 300 000 och sjunker inte mycket mer.

Service och delar till amerikanska bilar är också relativt billiga.

– Om man jämför med många andra bilmärken får man en väldigt potent bil med häftiga prestanda till en rimlig peng, säger Conny Israelsson.

Då det gäller äldre amerikanska bilar, från 50- och 60-talet stiger priserna och de är ibland rena investeringsobjekt.

Enligt Conny Israelsson är det i dag är mer accepterat att ha en häftig amerikansk bil, förr kunde det vara lite mer negativt för en del.

– Det känns som om det är lite mer ok att unna sig en häftig bil och det verkar också som om flera har råd i dag, säger han.

Köparna kommer från olika samhällsklasser – men de flesta är män även om det finns kvinnor som köper. De flesta är mellan 40 och 60 år och många har kört någon liknande bil i sin ungdom och vill nu återuppliva gamla minnen.

Kunderna kommer från hela Sverige men också från Norge, Danmark och Tyskland.

– Jag tror att en annan anledning för många att köra en sådan här bil är att det skapar kontakter. Det märker jag själv när jag är ute med någon av våra bilar, det kommer alltid fram många människor och vill prata och det är alltid lika kul, säger Conny Israelsson.

Fakta

Vette Småland AB

Huvudort: Grönskåra.

Omsättning: Cirka 80 miljoner kronor.

Vd: Conny Israelsson.

Antal anställda: 3.

Gör: Importerar och säljer amerikanska bilar.

Framtida mål: Fortsätta vara en viktig aktör och mötesplats för personer med bilintresse.

Visa mer...