Balck skapar ny kaffekultur

Kalmar Artikeln publicerades
Sebastian Balck och kollegan Louise Andersson tar plats i den lilla moppebilen som ska leverera kvalitetskaffe till Kalmarregionen. Balck Coffee ska lära ut en annan kaffekultur.
Foto:Mats Holmertz
Sebastian Balck och kollegan Louise Andersson tar plats i den lilla moppebilen som ska leverera kvalitetskaffe till Kalmarregionen. Balck Coffee ska lära ut en annan kaffekultur.

Tidigare elitcyklisten Sebastian Balck har en dröm. Med sitt företag Balck Coffee vill han förändra folks kultur kring drycken.

Sedan en tid tillbaka driver Sebastian Balck och kollegan Louise Andersson ett kafferosteri på Flygplatsområdet i Kalmar. Innan sommaren slår han dessutom upp portarna för en egen kaffebar i centrala Kalmar.

– Drömmen är att skapa en ny kultur kring kaffet, att folk börjar dagen hos oss och ser att kaffe är så mycket mer än ett pulver man kör genom bryggaren. Det är ett spännande - och tålamodskrävande – arbete av som väntar oss, säger Sebastian Balck.

Under sin karriär som proffscyklist fick han chansen att uppleva internationell kaffekultur. Den vill 27-åringen ta till Sverige och Kalmar genom att själv rosta och sälja kvalitetskaffe från några av världens bästa kaffeodlare.

Nyligen investerade han 400 000 kronor en avancerad rostmaskin från USA som ska utgöra grunden till kulturförändringen.

– Det finns kanske tre, fyra sådana här i Sverige. Jag kan rosta 30-35 kilo i timmen i den. Bra råkaffe ska rostas varsamt under längre tid och det kräver kunskap för att allt ska bli rätt. Det är fullt fokus den tid man rostar och inget får störa, berättar Sebastian Balck.

Kaffekvaliteter graderas i en skala från 0-100. 0-80 är vanligt industrikaffe. Kvalitet 80-100 är det specialkaffe som kan framställas genom oändliga processer och blandningar. Till skillnad från industrikaffet är specialkaffet rent från bismaker och har fler aromer.

Sebastian Balck ägnar sig köper råkaffet i säckar från flera av världens bästa producenter. Balck Coffee jobbar endast med arabica vars buskar växer på över 1800 meters höjd och i sluttning med mycket sol.

Som Smålands enda kafferosteri vill Balck Coffee ta fram sitt eget särpräglade lokala kaffe att sälja i sin kommande kaffebar i city som hoppas kunna öppna i slutet av denna månad.

– Vi funderar på ett Kalmarkaffe som vi rostar på en soltorkad brasiliansk böna. Det kaffet har varit väldigt populärt när vi haft våra provningar.

På lagret finns annars säckar från flera av världens ledande kaffeodlare – bland annat några exklusiva bönor från Etiopien som av vissa anses vara världens bästa odlingsområde för kaffe.

I framtiden hoppas Sebastian Balck kunna skaffa en egen processtation i Afrika för att utveckla sitt eget råkaffe.

– Inom fem år hoppas jag ha en egen processtation på det kvinnliga kooperativet i Rwanda som jag stöder. Då kan jag hämta eget råkaffe därifrån. Kaffe handlar om hållbarhet och kvalitet och den processen är enormt viktig för oss, berättar Sebastian Balck.

Fakta

Sebastian Balck

Ålder: 27.

Bor: Kalmar.

Familj: Flickvän.

Intressen: Kaffe och cykel. Har tidigare varit proffscyklist.

Aktuell: Driver företaget Balck Coffee som har eget kafferosteri och snart öppnar en kaffebar i centrala Kalmar.

Visa mer...