Anna Soltorp: Har fått en mycket bättre självinsikt och lärt mig att säga nej.

Kalmar Artikeln publicerades
Juristen Anna Soltorp trivs med sitt nya arbete som hållbarhetschef för flygbolaget BRA. Hon pendlar tre dagar i veckan till Stockholm eller andra orter runt om i landet.
Foto:Anna Borg
Juristen Anna Soltorp trivs med sitt nya arbete som hållbarhetschef för flygbolaget BRA. Hon pendlar tre dagar i veckan till Stockholm eller andra orter runt om i landet.

Juristen Anna Soltorp ville bli domare, men istället gjorde hon karriär i näringslivet. Hon har varit nära att gå in i väggen, men tog hjälp. När hon drev bolag i Frankrike byttes medgång mot motgång och enda utvägen var att flytta hem till Kalmar.

I januari blev Anna Soltorp hållbarhetschef för hela Sverige på flygbolaget BRA. Innan dess har hon bland annat utvecklat handeln i Högsby, varit vd på Kalmarkrogar och ledare för Kalmarflyg när det grundades 2007.

Hon har även bott i Frankrike i tolv år och arbetade som egenföretagare inom en australiensisk butikskedja. Efter hon sålt sitt bolag kursade kedjan och sedan köpte hon tillbaka en butik. Under den tiden hade hon även fått barn.

– Jag tog för många felbeslut i Frankrike. Samtidigt som jag drev butiken läste jag EU-rätt på heltid och var nybliven mamma till en son med autism, vilket vi inte visste då. Det gick inte ihop sig och jag var tvungen att göra något drastiskt. Jag flyttade hem till Kalmar för att min son skulle få ett värdigt liv, berättar hon.

Du arbetade som verksamhetschef på Kalmarflyg under tre år. Samtidigt hade du flera andra uppdrag. Hur var det?

– Det gick bra, men till slut blev det för många arbetsuppgifter och uppdrag. Jag var dålig på att säga nej och kanske smickrad över att bli tillfrågad. Till slut kontaktade jag vårdcentralen och fick gå på KBT.

Hur hjälpte KBT-terapin dig?

– Jag har en duktighetsperson i mig som i alla lägen ska högprestera. Nu har jag fått en mycket bättre självinsikt och lärt mig att säga nej. Jag gick aldrig in i väggen, men hade jag inte fått hjälp hade något hänt.

Du har varit med nästan hela Kalmarflygs resa från starten till att numera ingå I flygbolaget BRA med 1100 anställda. Vad säger du om bolagets utveckling?

– Från början hyrde vi plan och nu äger bolaget 21 flygplan. Det har varit en enorm utveckling och vi ser att tillgängligheten till inrikesflyg efterfrågas. I Kalmar ökar antalet resenärer.

Vad innebär ditt jobb som hållbarhetschef?

– Jag arbetar med att integrera hållbarhet i hela organisationen. Jag känner att jag har hittat hem och i jobbet får jag även arbeta med mitt samhällsengagemang. Vi tittar bland annat på om vi kan ta socialt ansvar, som Samhall gör.

– I bolaget har vi ett hållbarhetsmål där vi ska ha halverat utsläppen till 2025 och använda icke fossila bränslen i stor utsträckning. Bolaget har köpt in en ny flygplansmodell som reducerar koldioxidutsläppen.

Du har skrivit en bok som ska underlätta för andra föräldrar som reser med barn som har autism. Du har även engagerat dig i frågor gällande funktionsnedsattas rättigheter. Hur har det gått?

– Det finns stora orättvisor när det gäller hjälp till barn med funktionsnedsättning. Det handlar om mänskliga rättigheter. Jag som har energi och kan tala för mig har fått igenom mycket som min son har rätt till, men många varken orkar eller kan hävda sin rätt. Ett tag testade jag att på min fritid vara juridisk rådgivare till familjer med barn med funktionsnedsättning, men det kom för nära. Jag klarade inte av det känslomässigt.

Fakta

Anna Soltorp

Ålder: 49 år.

Familj: Man och son.

Bor: I Ljusstaden i Kalmar.

Intressen: Jag älskar att läsa. Träna och vara ute i skogen.

Frukost: En kopp te på Hamnkaféet i Kalmar.

Visa mer...